Wegańska malinowa panna cotta FIT


Jak na wielbicielkę włoskich smaków, na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na panna cottę. To deser wyjątkowo smaczny i prosty w wykonaniu, który w podstawowej wersji jest na bazie śmietanki. Tym razem jednak użyłam mleczka kokosowego i wyszło cudo! Jego piękny kolor zawdzięczam sokowi z malin, który otrzymałam po ugotowaniu świeżych malin i ich przetarciu. Brzmi kusząco? Na co czekacie? 🙂
Z przepisu wychodzi 6-8 porcji, z czego jedna to około: 146kcal, B: 1,2g, T: 11,6g, W: 7,7g.

Składniki:
– 500g malin
– 400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
– 2-3 łyżki erytrytolu
– 2 łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny)
Do dekoracji:
kilka malin
– wiórki kokosowe
– listki mięty

Maliny płuczemy i osuszamy. Umieszczamy je w rondelku i gotujemy, aż całkowicie się rozpadną. Następnie przecieramy je przez sitko, oddzielając sok od pestek. (Z pestek można przyrządzić galaretkę dodając 1 łyżeczkę agaru i 2 łyżki erytrolu, zagotowując i odkładając do stężenia). Do soku z malin wlewamy mleczko kokosowe.
Wersja z AGAREM: Do soku i mleczka dodajemy agar i erytrytol. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowaną panna cottę przelewamy do 6 okrągłych miseczek (filiżanek), studzimy i odstawiamy do stężenia do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy panna cottę na talerz, przekładając miseczkę do góry dnem. Jeśli macie trudność z jej wydostaniem możecie zamoczyć filiżanki na chwile w gorącej wodzie i przełożyć na talerz. Dekorujemy wiórkami kokosa, malinami i miętą.
Wersja z ŻELATYNĄ: Do soku i mleczka dodajemy erytrytol. Zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Do małej miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją odrobiną zimnej wody, mieszamy, a następnie zalewamy małą ilością wrzątku i mieszamy, aż się rozpuści i nie będzie grudek. Sok z malin z mleczkiem ściągamy z ognia. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do mleczka i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną panna cottę przelewamy do 6 okrągłych miseczek (filiżanek), studzimy i odstawiamy do stężenia do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy panna cottę na talerz, przekładając miseczkę do góry dnem. Jeśli macie trudność z jej wydostaniem możecie zamoczyć filiżanki na chwile w gorącej wodzie i przełożyć na talerz. Dekorujemy wiórkami kokosa, malinami i miętą.
Smacznego!

 

2 Replies to “Wegańska malinowa panna cotta FIT”

  1. Skoro to wegański przepis, to nie powinno być w nim żelatyny. Wprowadza to w błąd. 😉

    1. Przepis jest na wegańską i klasyczną wersję 🙂

Dodaj komentarz