Jestem ogromną zwolenniczką szybkich, zdrowych i smacznych obiadów. W ciągu tygodnia ogrom pracy nie pozwala długo siedzieć w kuchni, więc zawsze warto mieć pod ręką przepis na coś błyskawicznego. Kolejny plus zawsze zyskują u mnie przepisy jednogarnkowe. Mycie naczyń to ostatnia rzecz, którą chcę robić po pracy. 🙂 Jeżeli kończą się Wam pomysły na szybkie obiady, koniecznie skorzystajcie z tego! Będziecie zachwyceni tak samo jak ja i cała moja rodzinka. Mniam!
Składniki:
– 800g schabu bez kości
– 1 cebula
– 250g pieczarek
– 2 czerwone papryki
– 2 żółte papryki
– 6 ogórków konserwowych
– 200g koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz
Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i podsmażamy na oleju w szerokim rondlu lub głębokiej patelni. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry i dodajemy do mięsa, dalej smażymy. Paprykę kroimy w paski i na pół, dodajemy do mięsa, wszystko mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy wodą, by przykryła mięso z warzywami. Ogórki kroimy w kostkę lub plasterki i dodajemy do całości wraz z koncentratem, oregano i cukrem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Smacznego!
Dobrze, że pokazujesz jak zrobić schab w dużo zdrowszej wersji niż tradycyjny schabowy 🙂
Czy można dodać ogórki kiszone zamiast konserwowych?
Śmiało 🙂
Czy zamiast przecieru pomidorowego mogę użyć pomidory krojone w puszce?
śmiało 🙂