Im cieplej za oknem, tym mniej chce się siedzieć w kuchni, dlatego mam dla Was super przepis na sycący posiłek. Wykorzystując sezon truskawkowy koniecznie musicie spróbować tej sałatki. Użycie truskawek może wydawać się dość nietypowe, ale zapewniam Was, że będziecie zachwyceni! Jej słodycz nabiera wytrawnego smaku, co idealnie komponuje się ze słonością ricotty i słodko-kwaśnym smakiem octu balsamicznego. Szybko, prosto i niezwykle smacznie, czego chcieć więcej?
Przy podziale na 4 porcje, jedna to około 203kcal, B: 5,3g, T: 13,3g, W: 10,8g.
Składniki na 4-5 porcji:
– 150g szpinaku
– 100g ricotty
– 15 truskawek
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 awokado
– ½ czerwonej cebuli
– oliwa (ok. 2 łyżki)
– ocet balsamiczny lub krem balsamiczny z daktyli (ok. 4 łyżki)
– sól, pieprz
Dodatkowo: ricotta salata do posypania
Truskawki i pomidorki dzielimy na połówki lub ćwiartki. Awokado kroimy w kostkę, a cebulę w kostkę lub piórka. Na talerzach układamy liście szpinaku, na nich pokrojone truskawki, pomidorki, awokado i cebulę. Skrapiamy oliwą. Następnie na talerzach łyżeczką układamy ricottę i ponownie całość skrapiamy octem lub kremem balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ricottą salata.
Smacznego!