Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą FIT

W okresie, kiedy większość z nas ma obniżoną odporność należy szczególnie zadbać o siebie. Podstawą zawsze jest odpowiednia ilość snu, podejmowanie aktywności fizycznej, zrezygnowanie lub zredukowanie używek oraz odpowiednia dieta. Dieta sprzyjająca wzmocnieniu odporności to ta, która obfita jest w warzywa i owoce. Większość z nas siedzi teraz w domu na przymusowym urlopie lub pracy zdalnej, dlatego zamiast sięgać po gotowe dania, ugotujmy lub przyszykujmy sobie coś zdrowego i smacznego. Najszybszą, najlepszą i najprostszą opcją jest przygotowanie sałatki. Do każdej możemy wrzucić wszystkie ulubione warzywa i owoce, dodać zdrowe orzechy i skropić odrobiną oliwy lub połączyć jogurtem. Dlatego dziś mam dla Was przepis na wypasioną sałatkę dla całej rodziny, pełną witamin i składników mineralnych.

Składniki na ok. 6-8 porcji:
– 900g arbuza ze skórką (ok. 1/4 całego)
– 900g melona ze skórką (ok. 1/2 całego)
– 200g mozzarelli w kulce
– 100g rukoli
– 1 pęczek rzodkiewek
– 1 awokado
– 1 ogórek
– 1 czerwona cebula
– 25ml oliwy
– 15ml octu balsamicznego
– sok z cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo: kiełki rzodkiewki, listki bazylii

Arbuza i melona wydrążamy za pomocą łyżki do owoców lub kroimy w kostkę. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka kroimy wzdłuż, pozbawiamy łyżeczką gniazd nasiennych i kroimy na półtalarki. Cebulę kroimy w półpiórka, rzodkiewki na połówki, w słupki lub kostkę. Mozzarellę kroimy w kostkę lub rwiemy na kawałki. Składniki umieszczamy na pojedynczych talerzach lub w dużej misce. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki i listkami bazylii.
DRESSING: Oliwę łączymy z octem, solą i pieprzem za pomocą trzepaczki lub małego słoiczka, wylewamy na sałatkę.
Smacznego!

Dodaj komentarz