Sałatka z pieczoną brzoskwinią i szynką parmeńską


Dzisiaj zapraszam Was na prostą i bardzo smaczną sałatkę z pieczoną brzoskwinią. Idealna dla osób, które nie mają za dużo czasu na przygotowywanie wymagających sałatek, które nie przepadają za krojeniem składników, czy lubią sałatki bez majonezu. Świetne połączenie smaków, które polubi każdy. Zapraszam! (1 porcja – E: 303kcal, B: 16g, T: 21g, W: 14g)

Składniki na 4 porcje:
– opakowanie rukoli
– 10 plastrów szynki parmeńskiej
– 5 brzoskwiń
– 1,5 kulki mozzarelli
– kilka listków świeżej mięty

Składniki na dressing:
– 6 łyżeczek oliwy z oliwek
– sok z 1/2 cytryny
– sól, pieprz

Brzoskwinie obieramy i kroimy na pół, a następnie układamy na blasze do pieczenia gniazdem nasiennym do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz dobrze ze sobą mieszamy. Rukolę i miętę układamy na talerzach i polewamy częścią dressingu. Brzoskwinie kroimy na cząstki i układamy na rukoli. Mozzarellę kroimy w kostkę, szynkę rwiemy na kawałki i również układamy. Całość przykrywamy listkami rukoli oraz mięty i polewamy resztą dressingu.
Smacznego!

2 Replies to “Sałatka z pieczoną brzoskwinią i szynką parmeńską”

  1. Uwielbiam takie połączenia, z chęcią bym zjadła tą sałatkę.

  2. Uwielbiam zarówno rukolę jak i szynkę parmeńską. Pieczonej brzoskwini nigdy nie jadłam, ale wydaje się, że to ciekawe połączenie smaków.

Dodaj komentarz