Szczerze powiedziawszy, bardzo lubię obie wersje carbonary, tę włoską i tę naszą spolszczoną. Co je różni? Prawdziwa włoska carbonara nie zawiera w sobie śmietany, a sos w którym obtoczony jest makaron powstaje jedynie z jajek. Zdziwieni? 🙂 Włoska wersja jest o wiele mniej kaloryczna, a w smaku… zupełnie inna! Jeżeli nie znacie tej wersji, koniecznie musicie jej wypróbować. Będziecie zachwyceni smakiem, jak i prostotą i szybkim przygotowaniem tego dania.
Przepis na 2 porcje, z czego jedna to około 498kcal, B: 25,7g, T: 29,4g, W: 54g.
Składniki:
– 100-150g boczku wędzonego lub podgardla wędzonego
– 150g makaronu spaghetti (może być bezglutenowy)
– 2 jajka
– 2 łyżki natki pietruszki
– 20g sera Pecorino lub Parmezanu
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka sparzamy wrzątkiem i wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem. Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki i podsmażamy na dużej patelni, aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, chwilkę smażymy. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy do boczku ugotowany makaron i mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i dokładnie mieszamy (jajka powinny zgęstnieć, ale nie mogą się ściąć, a mają utworzyć kremowy sos). Makaron przekładamy na talerze, posypujemy resztą sera i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Uwielbiam!
Prawdziwy przepis włoski, potwierdzam byłem na warsztatach kulinarnych.