Placki z cukinii i placki z ziemniaków uwielbiam, więc dlaczego nie połączyć obu przepisów i nie stworzyć placków z cukinii i ziemniaków? Pomysł genialny, a smak jeszcze lepszy! Takie danie świetnie sprawdzi się jako przekąska do szkoły, czy pracy, a nawet jako obiad. Dzięki dodaniu płatków owsianych placki stają się jeszcze bardziej sycące i dość zapychające. W smaku są naprawdę intrygujące, a w towarzystwie twarożku z koperkiem smakują obłędnie. Koniecznie ich spróbujcie! 🙂
Przepis na 4-5 porcji. Jedna porcja to ok. 325kcal, B: 13g, T: 6g, W: 57g.
Składniki:
– 600g ziemniaków
– 600g cukinii
– 125g płatków owsianych
– 3 jajka
– 1 łyżka mąki żytniej
– 1 łyżka mąka ziemniaczanej
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka domowej wegety
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do drobnego sita lub pieluchy tetrowej i odsączamy. Do dużej miski wkładamy odsączone warzywa, płatki, mąki, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, domową wegetę, pieprz i sól, mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy 1-2 łyżki płatków, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Placki smażymy z obu stron. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
Na Thermomix „Placki cukiniowo-ziemniaczane„:
1. Do naczynia miksującego wkładamy ziemniaki, cukinię i czosnek, rozdrabniamy 20-30 s/obr. 5. Przekładamy do drobnego sita lub pieluchy tetrowej i odsączamy.
2. Do naczynia miksującego wkładamy odsączone warzywa, dodajemy płatki, mąki, jajka, domową wegetę, pieprz i sól, mieszamy 10-15s/obr. wsteczne 5. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy 1-2 łyżki płatków, mieszamy kolejne 10 s/obr. wsteczne 5. Przekładamy do miski.
3. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Placki smażymy z obu stron. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!