Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Takich chrupiących, gorących, ze śmietaną i cukrem.. Tym razem jednak chciałabym zaproponować Wam przepis na placki w mniej kalorycznej wersji, bo… z piekarnika! Idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, czy jako przekąska do szkoły lub pracy. Do dzieła!
Składniki:
– 1 kg ziemniaków mączystych
– 50g szpinaku baby
– 1 cebula
– 2 jajka
– 1 łyżka oleju
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, natka pietruszki)
– sól, pieprz
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ze startych ziemniaków odciskamy nadmiar soku. Następnie do ziemniaków dodajemy startą na tarce cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak płuczemy, osuszamy i drobno siekamy wraz ze świeżymi ziołami. Posiekaną zieleninę wraz z jajkiem, olejem i przyprawami dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki za pomocą łyżki (1 łyżka = 1 placek). Przygotowane placki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 minut, a następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Podajemy np. z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Placki ziemniaczane to moje ulubione danie. Niesety nie należy ono do zbyt fit 🙂 Dlatego, każde zdrowe wariacie na temat placków chętnie testuje. Ten przepis na pewno wypróbujemy. Na zdjęciach prezentuje się naprawdę smakowicie 🙂
Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych, tłustych placków ziemniaczanych. To dowód na to, że nie musimy bać się ziemniaków 😉