Szczerze powiedziawszy, bardzo lubię obie wersje carbonary, tę włoską i tę naszą spolszczoną. Co je różni? Prawdziwa włoska carbonara nie zawiera w sobie śmietany, a sos w którym obtoczony jest makaron powstaje jedynie z jajek. Zdziwieni? 🙂 Włoska wersja jest o wiele mniej kaloryczna, a w smaku… zupełnie inna! Jeżeli nie znacie tej wersji, koniecznie […]
Skyrnik – sernik za zimno ze skyrów na spodzie z płatków owsianych z borówkami FIT
Na moim Instagramie pozwoliłam Wam zagłosować na to, co dziś pojawi się na blogu. Zdania były podzielone, ale ostatecznie wygrał skyrnik! Przepis całkowicie spontaniczny, gdyż termin ważności skyrów, które miałam w lodówce dobiegał końca i trzeba było coś z nich wymyślić. Na straganach jeszcze pełno borówek i to właśnie dzięki nim przyszedł mi do głowy […]
Zielona sałatka z kaszą jaglaną, brokułem i ogórkami małosolnymi FIT
Dawno nie było u mnie przepisu na sałatkę, stąd przychodzę do Was z rewelacyjną recepturą! Sałatka dość nietypowa, ale niezwykle smaczna i prosta. Świetnie sprawdzi się do lunchbox’u do szkoły, czy pracy jak i jako dodatek do obiadu. Ciekawy jest tu dodatek ogórków małosolnych, które idealnie komponują się z całą resztą. Nadają intrygującego kwaśno-słonego posmaku, […]
Amarantusowa tarta z malinową galaretką i panna cottą FIT
W warzywniakach i na straganach jeszcze pełno malin, skorzystajcie z nich! Ja nie mogłam się oprzeć, dlatego przygotowałam tę tartę, którą serdecznie Wam wszystkim polecam. Jest niezwykle prosta, a w dodatku niesamowicie smaczna, mimo że, może na taką nie wyglądać. Tarta „po włosku” – minimum składników, a maksimum smaku. W wykonaniu tej tarty inspirowałam się […]
Pełnoziarnisty makaron z burratą i prosciutto w 5 minut
Mam dziś dla Was coś błyskawicznego, ale za to jak smacznego! Przepis ten świetnie sprawdzi się jako obiadowe danie główne, jako obiad do lunchbox’a, a nawet jako sałatka makaronowa. Kilka składników, parę chwil i pyszne danie mamy gotowe! Znacie burratę? Jeśli nie, to koniecznie musicie jej spróbować i przekonać się, co to za cudo. To […]
Tofucznica z cebulką i koperkiem – jajecznica z tofu
Dziś znów uśmiecham się do wegan! Będąc weganką tęskniłam do wielu smaków… między innymi do jajecznicy. Przygotowanie wegańskiej tofucznicy to nic trudnego, a w smaku naprawdę świetnie odwzorowuje oryginał. Jej przyrządzenie zajmuje dosłownie parę minut i również możecie do niej wrzucić co tylko chcecie. Ja dziś proponuję dość klasyczną wersję. By tofucznica była bliższa tradycyjnej […]
Wegańska malinowa panna cotta FIT
Jak na wielbicielkę włoskich smaków, na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na panna cottę. To deser wyjątkowo smaczny i prosty w wykonaniu, który w podstawowej wersji jest na bazie śmietanki. Tym razem jednak użyłam mleczka kokosowego i wyszło cudo! Jego piękny kolor zawdzięczam sokowi z malin, który otrzymałam po ugotowaniu świeżych malin i ich […]
Bardzo chrupiąca granola z kaszą gryczaną i kakao
Nie ma to jak domowa granola! Na moim blogu znajdziecie wiele propozycji na granole (linki zamieszczam poniżej), lecz tym razem mam coś nietypowego. Otóż granolę z kaszą gryczana – baaaardzo chrupiącą i niezwykle smaczną. Granole świetnie sprawdzają się na pierwsze i drugie śniadanie, a również jako dodatki do deserów. Pamiętajcie, że te domowe są zdrowsze […]
Jednogarnkowe chili con carne z ryżem
Nieraz wspominałam Wam jak bardzo lubię jednogarnkowe dania i zauważyłam również, że Wy też uwielbiacie takie dania. Zapiekanka makaronowa z mięsem jest jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów na moim blogu. Dlatego też, mam dla Was dziś coś specjalnego – jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Proste i pełne smaku, a z dodatkami smakuje jak z […]
Zdrowa „Nutella” z 4 składników
Dziś pierwszy dzień szkoły. Z tej okazji mam dla Was świetny przepis na zdrową nutellę bez oleju palmowego, z minimalną ilością cukru i z prawdziwym mlekiem – nie z proszku. Nutella jest pyszna, prosta w przygotowaniu, a Wasze pociechy będą się nią zajadać! Jeżeli Wasze dzieci szaleją za sklepową Nutellą – ta zdrowa wersja świetnie […]