• Desery
  • Deser 3 BIT z domowym budyniem waniliowym w słoiczku

    Tłusty czwartek i Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, więc może zamiast pączków, faworków lub słodkich, walentynkowych deserów zróbmy sobie deser w słoiczku na wypasie? Albo najlepiej zróbmy to i to! 🙂 Deser jest niezwykle prosty, zabójczo pyszny i bardzo przypomina batonik 3 BIT, którego można kupić w sklepach. Inspiracją do jego przygotowania było ciasto 3 […]

  • Zupy
  • Zupa z kiszonych ogórków na bogato FIT

    W tak zimną, wietrzną i deszczową pogodę nie ma to jak powrót do domu, gdzie czeka pełny gar gorącej zupy ogórkowej! Taka zupa nie dość, że rozgrzeje jeszcze bardziej niż kubek gorącej herbaty to dostarczy wielu witamin i mikroelementów. Bogata w świeże warzywa, a bez sztucznych ulepszaczy takich jak „Ziarenka smaku”, czy „Warzywko” tym bardziej […]

  • Obiady
  • Curry kokosowe z ziemniakami i selerem naciowym

    Macie ochotę na ziemniaki, ale nie macie pomysłu na ich podanie? Przejadły się Wam gotowane, pieczone lub smażone ziemniaki? A może lubicie smaki orientalnej kuchni? W takim razie ten przepis jest dla Was! Curry kokosowe z ziemniakami to bardzo aromatyczne danie, przy minimalnej ilości składników, które przygotujecie raz, dwa bez większego trudu. Przekonałam Was? Jeśli […]

  • Mięso i ryby
  • Ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym

    Brak pomysłu na obiad? Mam dla Was sprawdzony przepis na wspaniały ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym. Od czasu, gdy w Lidlu można prawie codziennie dostać groszek cukrowy, zaczęłam go używać coraz częściej. Uwielbiam jego smak, jak i formę w jakiej się go podaje. Idealnie sprawdza się w potrawach azjatyckiej kuchni z makaronem, […]

  • Bezglutenowe
  • Migdałowy serniczek z ricotty z nutką cytryny

    Dzisiaj mam dla Was wspaniałe bezglutenowe ciasto na bazie mielonych migdałów z intensywną cytrynową nutą. Bardzo lubię takie nietypowe ciasta, bo ile można jeść tradycyjne serniki i szarlotki? 🙂 Od czasu do czasu warto przygotować coś niecodziennego i próbować swoich sił w innych daniach. Jak większość moich przepisów – ten też jest bardzo prosty i […]

  • Makarony
  • Wegański Mac&Cheese – makaron z serem

    Mac&Cheese to jedno z najpopularniejszych dań krajów anglosaskich, które oznacza makaron z serem. Podaje się je na różne sposoby – jako sos serowy wymieszany z ugotowanym makaronem o niesamowitej kremowej konsystencji lub w formie zapiekanej, a czasami oprócz sera stosuje się też różne dodatki. Brzmi świetnie? Może i tak, ale jest to istna bomba węglowodanowo-tłuszczowa. […]

  • Bezglutenowe
  • Pieczone tofurniczki czekoladowe – wegańskie

    Przepis na te tofurniczki miał pojawić się już ponad 4 lata temu i cały czas czekał na publikację. Mam właśnie zbiór takich przepisów, które muszą swoje odleżeć, by mogły być opublikowane. A tak na poważnie… gotuję więcej niż publikuję tutaj, więc wiele przepisów spisuję na luźnych karteczkach, by móc w późniejszym czasie z Wami nimi […]

  • Na imprezę
  • Domowe grissini z szynką parmeńską

    Grissini we Włoszech najczęściej podaje się jako antipasti tuż przed głównym posiłkiem, czyli nasza tzw. „poczekajka”. Jednakże, grissini może być również świetną przekąską na imprezie. Uwielbiam takie przegryzki, gdyż ich przygotowanie zazwyczaj nie wymaga dużej ilości czasu, a na imprezach znikają w trymiga. Jedząc je nie brudzimy sobie palców i nie potrzebujemy do nich talerzyka. […]