Dziś mamy chyba jakieś przesilenie, bo przez cały dzień bardzo chce mi się spać. Też tak mieliście? Dziś dość nietypowy dzień. Rektor mojej uczelni zaprosił mnie jako absolwentkę na uroczystość inauguracji, by wręczyć mi list gratulacyjny za wspaniałe wyniki w nauce na studiach magisterskich. Było to ogromne wyróżnienie, za które bardzo dziękuję. Chciałabym się podzielić […]
Na imprezę
Domowe paprykowe nachos – najlepsza imprezowa przekąska
Dziwię się, że zwlekałam z tym przepisem tak długo! Ten przepis to absolutny hit każdej imprezy i posiadówki z przyjaciółmi. Przygotowanie tych nachos’ów zajmuje dosłownie chwilę, a zachwycają się nimi wszyscy tak, że w mig znikają z talerza. Tortille (piady włoskie), z których wykonałam nachos’y, można złapać podczas włoskiego tygodnia w Lidlu lub Biedronce. Mają […]
Szybkie szyszki z amarantusa i masła orzechowego
Jak większość z Was, bardzo lubię słodkości błyskawiczne i proste w wykonaniu, do których potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników. Mimo, że przepis nie jest „dietetyczny” to warto taki przepis znać i wykorzystać np. kiedy w domu pojawiają się niespodziewani goście lub kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie szyszek trwa zaledwie kilka minut, a z […]
Piszinger – pischinger ze słonym masłem orzechowym i konfiturą
Piszinger to mój przysmak z dzieciństwa. Mama zawsze przygotowywała andruty przekładane masą kajmakową i marmoladą jak tylko miałam ochotę na coś słodkiego. Wystarczyło mieć w domu wafle, marmoladę śliwkową i mleko słodzone skondensowane, które przez 2-3 godziny gotowało się w garnku, by ostatecznie mógł z niego powstać kajmak. Coś wspaniałego! Dzisiaj jednak nieco inna wersja […]
Zielona sałatka z kaszą jaglaną, brokułem i ogórkami małosolnymi FIT
Dawno nie było u mnie przepisu na sałatkę, stąd przychodzę do Was z rewelacyjną recepturą! Sałatka dość nietypowa, ale niezwykle smaczna i prosta. Świetnie sprawdzi się do lunchbox’u do szkoły, czy pracy jak i jako dodatek do obiadu. Ciekawy jest tu dodatek ogórków małosolnych, które idealnie komponują się z całą resztą. Nadają intrygującego kwaśno-słonego posmaku, […]
Zdrowe FIT chipsy z obierek ziemniaków i warzyw korzeniowych
Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia np. kiedy się zepsuje lub minie jego termin ważności do spożycia. Zawsze staram się, wykorzystywać wszystko, co mam w domu i planować posiłki. Gdy planuję, marnotrawstwo żywności jest zmniejszone do minimum i mam nad wszystkim kontrolę. Podoba mi się ruch #zerowaste i bardzo szanuję ludzi, którzy go wyznają i stosują… […]
Najlepsze domowe Sushi Futomaki z łososiem i cukinią
Nadal pozostanę przy swojej wcześniejszej opinii, że przygotowywanie sushi to nie jest łatwa sztuka i potrzeba nie lada wprawy, by było ono idealne. Osobiście nie należę do osób, które przy każdej możliwej okazji chodzą do Sushi Barów… z japońskiej kuchni najbardziej lubię ramen. Jednak mimo wszystko lubię próbować nowych smaków i później odtwarzać je w […]
Pizza z tortilli z ricottą i prosciutto FIT
Odchudzając się często poszukujemy odchudzonych wersji naszych ulubionych smaków, dlatego mam dziś coś ekstra! Przed Wami rewelacyjna pizza z tortilli! Możecie podać na niej każdy ze swoich ulubionych składników, aczkolwiek ja proponuję włoski klasyk. Tortille (piady włoskie), z których wykonałam pizze, można złapać podczas włoskiego tygodnia w Lidlu lub Biedronce. Mają one bardzo dobry, prosty […]
Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem
Znacie makaron kuskus? Przyznam się bez bicia, że makaron ten poznałam 3 lata temu będąc na wakacjach w Turcji i totalnie się zakochałam. Początkowo nie miałam pojęcia, że jest to makaron, ale bardzo spodobał mi się jego kształt i to jak komponował się z tamtejszymi daniami. Pamiętam, że obkupiłam się w niego w tureckim supermarkecie, […]
Wegańskie szaszłyki z tempehu
A dziś wychodzę z uśmiechem do wegan i wegetarian, ale nie tylko! W dzisiejszym przepisie wykorzystuję genialny zamiennik mięsa – tempeh, wywodzący się z kuchni indonezyjskiej. Wytwarzany jest z fermentowanych ziaren soi, co może odstraszać… lecz dobrze przygotowany tempeh (np. zamarynowany) może smakować jak mięso. Jest świetnym źródłem białka (19g/100g tempehu) oraz minerałów. Im dłużej […]