Łosoś z nutą cytryny zapiekany ze śmietaną i migdałami


Dzisiaj pogoda przebija samą siebie! A ma być jeszcze cieplej! Jednym słowem zapowiada się piękne lato. Dziś znów byłam na Targu Śniadaniowym w Sopocie, a zarazem odwiedziłam po drodze JadłoStajnię. Obkupiłam się w pyszne, zdrowe, ekologiczne jedzenie i zachęcam również Was do odwiedzenia tych, bądź podobnych miejsc. Niezmiernie cieszą mnie targi tego typu, widać, że coraz większej liczbie osób zależy na tym, by kupować produkty najlepszej jakości bez dodatku konserwantów, barwników, ulepszaczy itp. Owszem, portfel może odczuć różnicę w cenie, ale jeżeli chodzi o nasze zdrowie i o naturalne walory smakowe, myślę że warto :). 

A na dzisiejszy obiadek proponuję lekkiego łososia z posmakiem cytrynowym, którego delikatnie kwaskowy smak podkreśla kwaśna śmietana i pieczone migdały. Ta kompozycja sprawi, że nie będzie to ostatni raz kiedy jeść będziecie tak przyrządzonego łososia, zapewniam Was – zrobicie go jeszcze raz i jeszcze raz. Nawet moja kochana mama (jest specjalistką od przyrządzania ryb i ich prawidłowego smaku) stwierdziła, że tak przygotowany łosoś jest najlepszym jakiego w życiu jadła. W dodatku nie trzeba znać się na rybach, może być to pierwszy raz kiedy spróbujecie zrobić rybkę na obiad, ale jestem pewna, że wyjdzie Wam w 100%. Jest to bardzo prostu przepis, a w smaku jak z najlepszej knajpy! 🙂

Składniki:
– 1 duży filet z łososia
40g płatków migdałów
– 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
– 1/2 cytryny (sok)
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Filet pozbawiamy skóry (ale możemy również zostawić), myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem. Dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki i umieszczamy je w głębokim talerzu. Sok z połowy cytryny wyciskamy na filety i spryskujemy lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie w powstałej marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią filety, które przykrywamy kwaśną śmietaną i obsypujemy migdałami. Całość zapiekamy 20minut. Łososia podałam z ugotowaną kaszą owsianą, ogóreczkami konserwowymi i wiosennymi warzywkami z masłem.
Smacznego!

 

 

 MJ.

2 Replies to “Łosoś z nutą cytryny zapiekany ze śmietaną i migdałami”

  1. Super przepis na łososia. Wykorzystam z chęcią! 😉

  2. Uwielbiam rybkę w cytrynie 🙂 tyle, że ja nie używam śmietany…
    ale kaszę owsianą to sobie chyba jutro na obiad ugotuję ^.^

Dodaj komentarz