Kisiel marchwiowo-pomarańczowy z soków jednodniowych

Przypuszczam, że po imprezie sylwestrowej nikt z Was nie ma ochoty na ogromne, wykwintne jedzenie. W związku z tym, stwierdziłam, że przepis na domowy kisiel z soków jednodniowych będzie dobry pomysłem. Kisiel możemy zrobić prawie ze wszystkiego, dlatego tak je uwielbiam. Na moim blogu znajdziecie również przepisy na kisiel truskawkowy, jeżynowy i malinowy. Mam nadzieję, że dzisiejszej nocy bawiliście się świetnie i nikt z Was nie musiał iść do pracy. Całodniowe lenistwo, bądź trening jest potrzebny po takiej imprezie.

Składniki:
– 250ml soku marchwiowego 
– 125ml soku pomarańczowego
– skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!)
– sok z całej cytryny
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1/3 łyżeczki cynamonu

Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia, chwilami mieszając. Wodę, sok z cytryny i skrobię mieszamy w szklaneczce. Bierzemy do ręki trzepaczkę i powoli wlewamy zawartość szklanki ciągle, energicznie mieszając trzepaczką. Gdy wlejemy już całość, rondelek ściągamy z ognia i stale mieszamy. Rozlewamy do miseczek lub słoiczków, dekorujemy.
Smacznego!

 MJ.

6 Replies to “Kisiel marchwiowo-pomarańczowy z soków jednodniowych”

  1. Bardzo fajne połączenie, a kisiel z pewnością smakował świetnie 🙂 Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam jakikolwiek kisiel 😀

  2. Ty to masz pomysły 🙂 Wygląda bosko!

  3. mniam, cudnie to wyglada piękny ma kolor, a kiśle ze sklepu mogą się zawstydzić 🙂

  4. Ach jaki boski kolorek! 🙂

Dodaj komentarz