Przyznam się Wam szczerze, że przez długi czas wstrzymywałam się ze zrobieniem domowej masy makowej, jednakże jak ją zrobiłam i posmakowałam od razu żałowałam tego, że byłam tak oporna. Dzisiaj, z ręką na sercu mogę powiedzieć Wam, że nie ma to jak domowa masa makowa! Cóż więcej mówić? Domowa wersja jest pozbawiona konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, […]
Kaloryczne grzeszki
Torcik z orzechów włoskich z kremem czekoladowym
Listopad jest dość ważnym miesiącem dla mnie i moich bliskich. To właśnie w tym miesiącu celebrujemy kilka istotnych dla nas dat. Z tej okazji mam dla Was przepyszny przepis na szybki torcik czekoladowy z orzechów włoskich. Szybki i prosty w wykonaniu, przyjazny osobom, które są na bakier z pieczeniem ciast. Poprzez użycie zmielonych orzechów włoskich […]
Koreczki tiramisu – imprezowa przekąska na słodko
Na imprezach zawsze najlepiej sprawdzają się przekąski „na jeden kęs”, dlatego dziś chciałabym zaprezentować Wam pomysł na jedną z nich, tym razem na słodko. Jestem pewna, że wielu z Was uwielbia smak tiramisu, a ta przekąska będzie jedną z Waszych ulubionych. Jej wykonanie jest banalnie proste, a jej podanie zawsze zachwyca. Niby takie nic, a […]
Mocno czekoladowe ciasto bez mąki z kremem i nektarynką
Uwaga, mam dziś dla Was coś specjalnego, coś… dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasto czekoladowe, bez mąki i cukru, a z erytrolem. Mocno czekoladowy smak idealnie przełamuje słodycz i delikatność ubitej śmietanki z mascarpone, a lekkiego kwasku nadają cząstki nektarynek. Ciasto niestety dość kaloryczne, ale na specjalnie okazje jak znalazł. 🙂 Składniki na tortownicę o śr. 21cm: […]
Domowe paprykowe nachos – najlepsza imprezowa przekąska
Dziwię się, że zwlekałam z tym przepisem tak długo! Ten przepis to absolutny hit każdej imprezy i posiadówki z przyjaciółmi. Przygotowanie tych nachos’ów zajmuje dosłownie chwilę, a zachwycają się nimi wszyscy tak, że w mig znikają z talerza. Tortille (piady włoskie), z których wykonałam nachos’y, można złapać podczas włoskiego tygodnia w Lidlu lub Biedronce. Mają […]
Najlepsza lasagne bolognese z beszamelem
Nawet nie wiecie jak bardzo lubię sos boloński. A wiecie dlaczego? Świetnie nadaje się do różnych dań. Uwielbiam naleśniki zapiekane z tym sosem, makaron, czy makaron naleśnikowy z sosem bolognese. Zazwyczaj wszystkim on smakuje, gdyż nie zawiera wymyślnych składników, jest pełen smaku, mimo prostoty w jego przygotowaniu. Wydawać by się mogło, że przygotowanie lasagne jest […]
Szarlotka z budyniową pianką i kruszonką
Za oknem już jesienna aura, więc pora na szarlotkę! Szarlotki razem z sernikami to moje ulubione ciasta, a Wy jakie lubicie najbardziej? W szarlotkach uwielbiam, gdy w cieście dominuje ogromna ilość kwaśnych jabłek, natomiast w sernikach, gdy masa serowa jest jedwabiście gładka i rozpływa się w ustach. Dlatego mam dziś dla Was przepis na szarlotkę […]
Szybkie szyszki z amarantusa i masła orzechowego
Jak większość z Was, bardzo lubię słodkości błyskawiczne i proste w wykonaniu, do których potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników. Mimo, że przepis nie jest „dietetyczny” to warto taki przepis znać i wykorzystać np. kiedy w domu pojawiają się niespodziewani goście lub kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie szyszek trwa zaledwie kilka minut, a z […]
Piszinger – pischinger ze słonym masłem orzechowym i konfiturą
Piszinger to mój przysmak z dzieciństwa. Mama zawsze przygotowywała andruty przekładane masą kajmakową i marmoladą jak tylko miałam ochotę na coś słodkiego. Wystarczyło mieć w domu wafle, marmoladę śliwkową i mleko słodzone skondensowane, które przez 2-3 godziny gotowało się w garnku, by ostatecznie mógł z niego powstać kajmak. Coś wspaniałego! Dzisiaj jednak nieco inna wersja […]
Orzechowa tarta z masłem orzechowym
Dziś mam dla Was coś wyjątkowego, aczkolwiek dość kalorycznego. Oto szybka orzechowa tarta z masłem orzechowym bez pieczenia! Idealna dla fanów orzechowych smaków. Tarta jest delikatna i rozpływa się w ustach, świetnie sprawdzi się na np. urodzinowej imprezie. Wystarczy jedynie wymieszać składniki na spód, a następnie składniki na masę, schłodzić i voilà. To co, namówiłam […]