Curry indyjskie z polędwiczką, dynią i cieciorką

curry-z-dynia-i-poledwiczkami
Na moim blogu przeważają przepisy z dynią na słodko, lecz nie można zapominać o tym, że dynia świetnie sprawuje się w daniach obiadowych i to nie tylko w zupach. Dlatego dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam pomysł na pyszny i syty obiad z dynią w roli głównej, w towarzystwie polędwiczek wieprzowych, ciecierzycy i szpinaku. Brzmi dobrze prawda? Musicie tego spróbować! 🙂

Składniki:
– 500g polędwicy wieprzowej
– 300g obranej dyni Hokkaido*
– 300ml mleczka kokosowego
– 200g ciecierzycy z puszki
– 125ml przecieru pomidorowego
– 125ml wody
– 1 cebula
– garść szpinaku
– pęczek natki pietruszki
– ząbek czosnku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/3 łyżeczki imbiru
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 1/3 łyżeczki kolendry
– sól, pieprz

Dodatkowo: ryż Basmati/jaśminowy

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Polędwiczkę kroimy na plastry, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut jeśli mamy czas. Na patelni na oleju obsmażamy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony. Cebulę kroimy w kosteczkę, a dynię kroimy w nieco większe kawałeczki. Do polędwiczek dorzucamy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, chwilę podsmażamy. Dodajemy resztę przypraw, mieszamy i znów chwilkę podsmażamy. Do zawartości patelni dodajemy ciecierzycę, pokrojoną dynię, przecier, mleczko kokosowe, wodę i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji), mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy np. z ryżem i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

curry-z-dynia-i-poledwiczkami3

12 Replies to “Curry indyjskie z polędwiczką, dynią i cieciorką”

  1. Polędwice bym pominęła 😉

  2. Pyszne curry! Dawno nie jadłam. A chodzą za mną smaki rodem z indyjskiej kuchni. Oczywiście podane także zawodowo 🙂 Pięknie to wygląda i niezwykle zachęcająco. Nic, tylko siadać i jeść! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. mamy dziś podobne smaki 😉

  4. Kocham indyjską kuchnię, mniam:)

  5. Danie wygląda przepięknie. Czy mleczko kokosowe można czymś zastąpić bo nie mogę ze względu na alergię?

  6. Zamiast polędwicy dałabym kurczaka, bo według mnie bardziej pasuje do indyjskich dań, jednak ten przepis jest naprawdę super! Kocham takie potrawy i z wielką chęcią takie zrobię. 🙂
    Zapraszam na zupę dyniową curry! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/02/zupa-curry-z-krewetkami-i-dynia/

  7. Mi się podoba:) Obiadek pyszny

  8. Bez wątpienia super przepis! Muszę pamiętać o tym przepisie, bo bardzo mi się podoba 🙂

  9. mniam! 🙂 bardzo lubię indyjskie smaki 🙂

  10. Zastanawia mnie tylko ciecierzyca,dyna potrzebuje malo czasu na gotowanie,ciecierzyce by szybko ugotowac ,trzeba wczesniej namoczyc ,nawet na noc,jak wiec to sie ma by dodac ja niemal z dynia i dusic ok 20 minut. Pytam bo danie ciekawe ,a nie chcialabym sie rozczarowac podajac je na talarzu. Mam zamiar przygotowac na spotkanie ze,znajomymi.

    1. Dobre pytanie! Faktycznie nie zamieściłam tutaj tej informacji, a do przepisu użyłam ciecierzycy z puszki. Zawsze jednak możemy namoczyć suchą ciecierzycę, aczkolwiek czasem nie mamy aż tyle czasu 🙂

Dodaj komentarz