Ciasto migdałowe bez mąki (Tarta de Santiago) FIT


Dziś mam dla Was genialny, niskokaloryczny, galicyjski wypiek bez mąki, a na bazie zmielonych migdałów i bez zwykłego cukru. Oprócz tego, że jego przygotowanie jest banalnie proste to smakuje wybornie do popołudniowej kawki. Zamiast cukru sięgnijcie po ksylitol lub erytrytol, a automatycznie obniżycie kaloryczność tego ciasta. Przepis na 12 kawałków, z czego jeden kawałek na bazie erytrytolu to około 86kcal, B: 3,9g, T: 7,6g, W: 10,9g.

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
– 3 jajka
– 150g zmielonych migdałów
– 100g erytyrolu
– skórka z 1 cytryny
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– ksylitol w pudrze do posypania

Tortownicę natłuszczamy masłem i nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Jajka ubijamy z erytrolem, skórką z cytryny i cynamonem na jednolitą, jasną masę. Dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy ksylitolem w pudrze.
Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz