Bezglutenowe ciasto kokosowe z borówkami FIT

ciasto kokosowe fit2

Pokochałam to ciasto od razu! Banalnie proste, wysokobiałkowe, z minimalną ilością tłuszczu i mąki (kokosowej!), a zamiast cukru – syrop klonowy. W smaku możemy porównywać go do puszystego omleta i zapewniam Was, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Zdrowy deser, na który możemy skusić się bez wyrzutów sumienia. W dodatku, możemy wykonać je nie tylko z borówkami, ale i z innymi, naszymi ulubionymi owocami. Szykujcie składniki i do roboty! 🙂

Składniki:
– 6 jajek
– 50g mąki kokosowej
– 40-50ml oleju kokosowego (lub rzepakowego)
– 3 łyżki syropu klonowego/ciekłego miodu
– 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubione owoce – u mnie borówki
*opcjonalnie: cukier puder/ksylitol w pudrze do obsypania

Jajka ubijamy wraz z syropem klonowym na dość puszystą masę, w trakcie ubijania powoli dolewamy olej. Mąkę, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dosypujemy do jajecznej masy – powinniśmy osiągnąć konsystencję budyniu. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy owoce i pieczemy 30 minut w 160 stopniach.
Smacznego!

ciasto kokosowe fit

ciasto kokosowe fit4

ciasto kokosowe fit3

ciasto kokosowe fit5

23 Replies to “Bezglutenowe ciasto kokosowe z borówkami FIT”

  1. kokosowo-borówkowe,mniam:)

  2. Można zastąpić inną mąką? Jaką jeszcze polecasz?

    1. Najbardziej polecam kokosową – to ona nadaje świetnego smaku temu ciastu, ale możesz użyć innej 🙂

      1. Mi z mąką ryżowa wyszedł totalny zaklec jajeczny. ?

        1. Mąka ryżowa nie nadaje się do tego typu wypieków, jest twarda tak samo jak jaglana i z obu wyszłyby zakalce. Jeżeli miałabym zastąpić mąkę kokosową, pozostając w bezglutenowych wypiekach wybrałabym mąkę orzechową, z ciecierzycy, gryczaną, czy ze słonecznika/dyni. 🙂

  3. Bardzo apetyczne ciasto 🙂

  4. Mmm, ale boskie! 🙂

  5. Borówki 🙂 Moja wakacyjna miłość. Takie z ogródeczka są najsmaczniejsze. Ciasto wygląda obłędnie. Takie pokropkowane pyszności. Jeszcze te kokosowe smaki – trafiłaś w mój gust! Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  6. Bez wątpienia super przepis!

  7. ciacho z gatunku tych ulubionych 🙂

  8. Dobrze widzę, że jest ono również bezlaktozowe?

    1. Ależ oczywiście! 🙂

  9. mąka kokosowa bardzo chłonie wodę…jestem ciekawa efektu finalnego 🙂

    1. Na pewno miło Cię zaskoczy 🙂

  10. czy jajka można zastąpić siemieniem lnianym? dosyć dużo jaj i obawiam się, że na siemieniu może nie wyjść!? ale ciacho wygląda znakomicie 🙂

    1. Oj, obawiam się, że w tym przypadku to niestety niemożliwe 🙁

  11. Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję 🙂

  12. Ale pięknee <3 Zrobię na pewno, akurat mam dostawę borówek 🙂

  13. Zrobiłam… Jeju wyszło cudowne!❤️❤️❤️❤️

  14. a co zamiast syropu klonowego?

    1. Miód, syrop daktylowy, z agawy lub zwykły cukier 🙂

  15. Pyszne wyszło 👌🏻Do tego fit

Dodaj komentarz