Pokochałam to ciasto od razu! Banalnie proste, wysokobiałkowe, z minimalną ilością tłuszczu i mąki (kokosowej!), a zamiast cukru – syrop klonowy. W smaku możemy porównywać go do puszystego omleta i zapewniam Was, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Zdrowy deser, na który możemy skusić się bez wyrzutów sumienia. W dodatku, możemy wykonać je nie tylko z borówkami, ale i z innymi, naszymi ulubionymi owocami. Szykujcie składniki i do roboty! 🙂
Składniki:
– 6 jajek
– 50g mąki kokosowej
– 40-50ml oleju kokosowego (lub rzepakowego)
– 3 łyżki syropu klonowego/ciekłego miodu
– 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubione owoce – u mnie borówki
*opcjonalnie: cukier puder/ksylitol w pudrze do obsypania
Jajka ubijamy wraz z syropem klonowym na dość puszystą masę, w trakcie ubijania powoli dolewamy olej. Mąkę, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dosypujemy do jajecznej masy – powinniśmy osiągnąć konsystencję budyniu. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy owoce i pieczemy 30 minut w 160 stopniach.
Smacznego!
kokosowo-borówkowe,mniam:)
Można zastąpić inną mąką? Jaką jeszcze polecasz?
Najbardziej polecam kokosową – to ona nadaje świetnego smaku temu ciastu, ale możesz użyć innej 🙂
Mi z mąką ryżowa wyszedł totalny zaklec jajeczny. ?
Mąka ryżowa nie nadaje się do tego typu wypieków, jest twarda tak samo jak jaglana i z obu wyszłyby zakalce. Jeżeli miałabym zastąpić mąkę kokosową, pozostając w bezglutenowych wypiekach wybrałabym mąkę orzechową, z ciecierzycy, gryczaną, czy ze słonecznika/dyni. 🙂
Bardzo apetyczne ciasto 🙂
Mmm, ale boskie! 🙂
Borówki 🙂 Moja wakacyjna miłość. Takie z ogródeczka są najsmaczniejsze. Ciasto wygląda obłędnie. Takie pokropkowane pyszności. Jeszcze te kokosowe smaki – trafiłaś w mój gust! Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Uwielbiam borówki:)
Bez wątpienia super przepis!
ciacho z gatunku tych ulubionych 🙂
Dobrze widzę, że jest ono również bezlaktozowe?
Ależ oczywiście! 🙂
mąka kokosowa bardzo chłonie wodę…jestem ciekawa efektu finalnego 🙂
Na pewno miło Cię zaskoczy 🙂
czy jajka można zastąpić siemieniem lnianym? dosyć dużo jaj i obawiam się, że na siemieniu może nie wyjść!? ale ciacho wygląda znakomicie 🙂
Oj, obawiam się, że w tym przypadku to niestety niemożliwe 🙁
Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję 🙂
Ale pięknee <3 Zrobię na pewno, akurat mam dostawę borówek 🙂
Zrobiłam… Jeju wyszło cudowne!❤️❤️❤️❤️
a co zamiast syropu klonowego?
Miód, syrop daktylowy, z agawy lub zwykły cukier 🙂
Pyszne wyszło 👌🏻Do tego fit