Z rana spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Miałam dzisiaj zajęcia na 8, a żeby na nie zdążyć musiałam wyjechać godzinę wcześniej. W połowie drogi dostałam maila o ich odwołaniu. Dzięki temu mogłam wrócić do domu i pójść spać dalej, gdyż następne zajęcia miałam dopiero o 12.15. Ponadto wieczorny wykład również się nie odbył. Coś pięknego! Mogłoby tak być częściej 🙂
Po raz kolejny, chciałabym przestawić Wam przepis na zupę krem, tym razem z selera. Robi się ją błyskawicznie, nie wymaga dużej ilości składników, jest pyszna i bardzo zdrowa. A mianowicie, seler zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz kompleks witamin B, więcej witaminy C niż cytrusy (mimo tego, że smak tego nie sugeruje), a także witaminę E i prowitaminę A. Dzięki tym składnikom działa oczyszczająco, moczopędnie, ułatwia trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe i pobudza apetyt! Dodatkowo poprawia samopoczucie i chroni przez stresem.
Składniki:
– 500-600g selera
– 300+200ml wody
– 30g mąki ryżowej ekologicznej SYMBIO
– 20g oleju (rzepakowy)
– 0,5 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub 1 łyżeczka naturalnych ziarenek smaku
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
*opcjonalnie: śmietanka 18% lub owsiana/jogurt, grzanki, koperek
Seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Tak przygotowany seler umieszczamy w garnku, zalewamy 300ml wody, dodajemy olej, mąkę, koncentrat/ziarenka smaku, sól, pieprz i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy gałkę, dolewamy 200ml wody i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy ze śmietanką, grzankami, koperkiem.
Smacznego!
Wygląda pysznie i jest bardzo zdrowa 🙂 Fajny pomysł 🙂