Dzisiaj ponownie coś dla łososiolubnych, gdyż to kolejna propozycja na kotleciki z łososiem. Ostatnio przedstawiałam Wam łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem, które cieszyły się dość sporą popularnością, więc mam nadzieję, że i te Wam zasmakują. Mimo, że nie jem mięsa, to szanuję wybory żywieniowe moich domowników i serwuję im takie oto frykasy :). Przepis na ok. 10-12 kotlecików.
Składniki:
– 250-300g łososia lub pstrąga łososiowego
– 100g kaszy jaglanej SYMBIO (1 woreczek)
– ok. 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO
– 30g szpinaku baby
– 1 cebula
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka oleju (rzepakowego)
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
*opcjonalnie: majonez sojowy lub majonez z serka wiejskiego do podania
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia myjemy, pozbywamy się skóry i kroimy w drobniutkie kosteczki (sprawdzamy czy nie ma ości!). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż do jej zeszklenia, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Liście szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą. Przy użyciu malaksera, ugotowaną kaszę miksujemy z cebulą, czosnkiem, musztardą, szpinakiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania gładkiej masy. Całość przekładamy do miski, dodajemy łososia i dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle mąki ryżowej, by nasze kotleciki ładnie się sklejały. Z tak przygotowanej masy lepimy kuleczki, które następnie spłaszczamy. Smażymy w razie możliwości bez użycia tłuszczu, po 3 minuty z każdej strony.
Smacznego!
łosoś <3 Ja poproszę takie kotleciki ! Hahaha
A moje A'la talaretki zrobię tobie z przyjemnością ;*
Wyglądają przepysznie, już wiem co zrobię na obiadek 🙂
Coś fantastycznego, pięknie CI wyszły 😀
Mam łososia i szpinak, ale zafunduję składniki w nieco mniej przetworzonej wersji 🙂
Świetne kotleciki 🙂 muszą być pyszne 🙂