Przepisy na szybkie w wykonaniu sałatki zawsze warto mieć pod ręką. Kiedy nie mamy czasu na szykowanie obiadu, a chcemy coś szybko zjeść lub mieć coś do jedzenia w pracy, czy szkole to sałatki są niezastąpione. Pomysłów na nie nie brakuje, tak naprawdę możemy umieszczać w nich wszystko, co mamy w lodówce. Ale czy wszystko do siebie pasuje? Nie zawsze. Natomiast dzisiejsza propozycja smakuje wybornie. Przekonajcie się sami! Przepis na 3 porcje, jedna to około 378kcal, B: 8,3g, T: 27,3, W: 27,8g.
Składniki:
– 100g rukoli
– 1 mango
– 1 awokado
– 1/2 granatu
– 80g sera Feta
– 40g orzechów włoskich
Dressing:
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka syropu z agawy
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
Umytą i osuszoną rukolę układamy na talerzach. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango, awokado oraz ser. Posypujemy posiekanymi orzechami i ziarnami granatu. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, doprawiamy solą i pieprzem, wstrząsamy do momentu uzyskania emulsji. Polewamy po sałatce i podajemy.
Smacznego!