Kurki, kureczki… kto kocha je tak samo bardzo jak ja? Osobiście uwielbiam kurki w każdej możliwej postaci. Dlatego dzisiaj, dla osób takich jak ja, mam przepis specjalny. Nawet jeśli nie przepadacie za kurkami, czy ogólnie za grzybami to warto zapisać ten przepis na później ze względu na pesto z rukoli i pistacji. Śmiem zastanawiać się nawet, czy nie jest ono lepsze od standardowego pesto z bazylii? Koniecznie spróbujcie i dajce znać jak uważacie 🙂 Przepis na 3 porcje, z czego jedna to około 452kcal, B: 18,5g, T: 13,8g, W: 63,3g.
Składnik na pesto z rukoli:
– 50g rukoli
– 40g pistacji, obranych
– 40ml oliwy
– 35g parmezanu, tartego
– 1 duży ząbek czosnku
– sól
Dodatkowo:
– 250g świeżego makaronu tagliatelle
– 150g kurek
– 50g mozzarelli light
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 łyżeczka masła
– sól, pieprz
PESTO: Składniki na pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy, doprawiamy.
KURKI: Kurki oczyszczamy i smażymy wraz z pokrojonym w plastry czosnkiem na maśle, aż puszczą i ponownie wchłoną sok. Doprawiamy solę i pieprzem.
W czasie przygotowywania kurek gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie makaron odcedzamy, zachowując 2-4 łyżki wody z gotowania. Do gorącego makaronu dodajemy połowę pesto i mieszamy. Jeżeli jest za suche dodajemy więcej pesto lub wodę z gotowania makaronu. Przekładamy na talerze, na makaronie układamy gorące kurki. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami, porwaną mozzarellą, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy.
Smacznego!