Moja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie. A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć po mozzarellę mini light. Same w sobie smakują nieziemsko, a z sosem marinara jeszcze lepiej, spróbujcie!
Przepis na 4 porcje, 1 porcja (3 pulpeciki + sos) to około 310kcal, B: 29,4g, T: 18,5g, W: 7,3g.
Składniki na pulpeciki (12 sztuk):
– 500g mięsa mielonego z indyka
– 85g mozzarelli mini
– 20g parmezanu, tartego
– 1 jajko
– 1 pęczek natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– 1 płaska łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczki oregano
– ½ łyżeczki tymianku
– ¼ łyżeczki papryki wędzonej
Składniki na sos marinara:
– 400g pomidorów krojonych
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– ½ łyżeczki cukru
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– ⅓ łyżeczki chili
Składniki na pieczone szparagi:
– 1 pęczek szparagów
– 1 łyżeczka masła
– sezam
– sól, pieprz
Dodatkowo: ziemniaki Hasselback
SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i natychmiast schładzamy pod zimną wodą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główki szparagów smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami.
PULPECIKI: Do sporej miski wkładamy mięso, tarty parmezan, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 3 łyżki wody, dokładnie mieszamy. Dłonią nabieramy porcję mięsa, na środek układamy kulkę mozzarelli i dokładnie zlepiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Podsmażone pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut, w międzyczasie przygotowując sos.
SOS: Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Smacznego!
Na Thermomix „Pulpety indycze nadziewane mozzarellą”:
SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i natychmiast schładzamy pod zimną wodą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główki szparagów smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami.
PULPECIKI:
1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i natkę, rozdrobniamy 3 s/obr. 8. Składniki zagarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodajemy parmezan, mięso, 3 łyżki wody, jajko, tymianek, oregano, wędzoną paprykę, sól i pieprz, mieszamy 20 s/obr. wsteczne 3. Masę mięsną przekładamy do innego naczynia, odstawiamy. Myjemy naczynie miksujące.
3. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
4. Dłonią nabieramy porcję mięsa, na środek układamy kulkę mozzarelli i dokładnie zlepiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Podsmażone pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut, w międzyczasie przygotowując sos.
SOS:
1. Do naczynia miksującego wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i czosnek, rozdrabniamy 5 s/obr. 5, następnie dusimy 1 min 30 s/120°C/obr. 1. Dodajemy pomidory, cukier, sól, pieprz, chili, bazylię i tymianek, gotujemy 10 min/100°C/obr. 2.
Smacznego!