Na osłodę dzisiejszego dnia proponuję przyrządzić pyszny deser – kakaowy pudding chia z cynamonem. Jest szybki i prosty – wystarczy wymieszać podane składniki i odłożyć na parę chwil, by już cieszyć się jego smakiem. Osobiście uwielbiam używać w swojej kuchni nasion chia, gdyż świetnie sprawdzają się one w różnego typu deserach. Dzięki swoim nietypowym właściwościom sprawiają, że desery z nimi nie tylko pięknie wyglądają, ale i tworzą coś na wzór żelu, sprawiając ogromną przyjemność osobie, która je spożywa. Przepis na 4 porcje, jedna bez czekolady i bitej śmietany to około 152kcal, B:6,8g, T: 4,9g, W: 20,2g.
Składniki:
– 2 szklanki mleka (u mnie napój ryżowy)
– 2 łyżki jogurtu (może być sojowy)
– 30g nasion chia
– 2 łyżki kakao bez cukru
– 2 łyżeczki syropu klonowego/miodu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo (opcjonalnie):
– bita śmietana (ze śmietanki 30% lub mleczka kokosowego)
– roztopiona gorzka czekolada
– chipsy z banana
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc lub co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy całość lekko stężeje i nabierze konsystencji puddingu, roztapiamy gorzką czekoladą i polewamy nią słoiczki od środka. Pudding przekładamy na słoiczków i podajemy z bitą śmietaną i chipsem z banana.
Smacznego!