Hej kochani! Co prawda nie jestem zwolenniczką nutelli, wolę jej zdrowsze odpowiedniki takie jak: nutella z daktyli, czy nutella z awokado. Nie tylko z racji tego, że jestem dietetykiem lub wybieram zdrowszą żywność, ale również dlatego, że mam lekką alergię na orzechy laskowe :). Tym razem jednak nutella zalegała mi w domu i stwierdziłam, że coś trzeba z niej zrobić, stąd pomysł na chlebek bananowy z nutellą!
Składniki:
– 140g mąki żytniej
– 100g cukru (ksylitolu, erytrolu)
– 100ml oleju
– 70g orzechów włoskich, posiekane
– 50g nutelli
– 2 banany
– 2 jajka
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli
Dodatkowo: posiekane orzeszki ziemne do posypania na wierzch
W jednej misce mieszamy mąkę, orzechy włoskie, sodę, cynamon i sól, odstawiamy na bok. W drugiej misce miksujemy na biało jajka z cukrem. Następnie dodajemy rozgniecione banany, jogurt, olej i nutellę – miksujemy. Ciągle mieszając dodajemy suche składniki z pierwszej miski. Keksówkę 30 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Na wierzch sypiemy posiekane orzeszki ziemne. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godzinę.
Smacznego!
Dzień dobry,
czy nutellę można zastąpić masłem orzechowym (i np dodać 1 dojrzałego banana)?
Zamiast nutelli użyj tylko 50g masła orzechowego i dodaj 1 łyżkę kakao 🙂