To ciasto, zaskoczyło wszystkich. Kto by się spodziewał, że połączenie cukinii i mąki z kaszy gryczanej stworzy niesamowite ciasto czekoladowe, popularnie zwane brownie. W przepisie użyłam małej ilości tłuszczu, a subtelną słodycz uzyskałam po zmiksowaniu świeżych daktyli. Cukinia nie jest wyczuwalna, aczkolwiek jej obecność sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie tak bardzo kaloryczne. Ponadto jest ono bardzo sycące, dzięki czemu nie zjemy całej blaszki od razu. Smakowało wszystkim, weganom i smakoszom niezbyt zdrowych słodyczy, więc o czymś to musi świadczyć. Koniecznie spróbujcie! Przy podziale na 10 kawałków, jeden to 231kcal 🙂
Składniki na ciasto o średnicy 21 cm :
– 1 duża cukinia
– 300ml mleka (sojowego, krowiego)
– 200g mąki gryczanej
– 10 świeżych daktyli Medjool bez pestek (jeżeli nie są świeże, zalejmy je gorącą wodą i odstawmy na 30 min, by zmiękły)
– 50ml oleju
– 3 łyżki karobu lub kakao
– 2 łyżki łuski gryczanej (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, karob, łuskę gryczaną, proszek do pieczenia i sól. Cukinię myjemy, opcjonalnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, porządnie odsączamy na sitku. Świeże lub odsączone daktyle miksujemy blenderem na gładką masę (jeżeli blender nie daje sobie rady, dodajmy ok. 50 ml mleka – wtedy później dodamy już tylko 250 ml). W drugiej misce łączymy startą cukinię, masę daktylową, mleko i olej. Zawartość pierwszej miski łączymy z zawartością drugiej i porządnie mieszamy do połączenia składników (gdyby masa była za sucha, za gęsta – dodać odrobinę mleka). Spód tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy olejem. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, ciasto zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, zabieramy się za przygotowanie polewy.
Składniki na polewę:
– 50g melasy z karobu
– 30ml oleju kokosowego
– 2 łyżeczki karobu lub kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta kardamonu
Dodatkowo: krokant, czekoladowe mini brownies, marakuja
W rondelku lub na małej patelni umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą trzepaczki łączymy je ze sobą. Kiedy składniki już się połączą (olej nie może być oddzielony), polewę odstawiamy na bok do ostygnięcia. Chwilę studzimy i polewamy nią ciasto, dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
Cudownie wygląda i pewnie tak samo smakuje 🙂
Z chęcią bym sprobowała 😉
Właśnie się piecze. Mam nadzieję, że będzie pyszne 🙂
Jadłam – jako smakosz słodyczy i ciast w 100% potwierdzam, że jest ono pyszne ❤️
Jadłam – jako smakosz słodyczy i ciast w 100% potwierdzam, że jest ono pyszne ❤️
jak pysznie wygląda:)
Rewelacyjne!
Smakuję wirtualnie…
Z moją ulubioną marakują… Cudowne 🙂
Wygląda bosko 🙂
Mniam, wygląda pysznie:)
Chcialabym upiec takie ciacho,ale nie mam pojecia,jaka ma byc cukinia. U mnie duza,to jest ogromna:-). Mozesz okreslic,ile szklanek ma byc startej cukinii? Prosze o odpowiedz,bo ciasto wyglada rewelacyjnie!
Myślę, że 2-2,5 szklanki startej cukinii po odciśnięciu będzie akurat 🙂
Świetne ciacho.
Można użyć mąki jaglanej?
Myślę, że możesz spróbować 🙂