Gryczane brownie z cukinii – bezglutenowe i wegańskie

brownie z cukinii3

To ciasto, zaskoczyło wszystkich. Kto by się spodziewał, że połączenie cukinii i mąki z kaszy gryczanej stworzy niesamowite ciasto czekoladowe, popularnie zwane brownie. W przepisie użyłam małej ilości tłuszczu, a subtelną słodycz uzyskałam po zmiksowaniu świeżych daktyli. Cukinia nie jest wyczuwalna, aczkolwiek jej obecność sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie tak bardzo kaloryczne. Ponadto jest ono bardzo sycące, dzięki czemu nie zjemy całej blaszki od razu. Smakowało wszystkim, weganom i smakoszom niezbyt zdrowych słodyczy, więc o czymś to musi świadczyć. Koniecznie spróbujcie! Przy podziale na 10 kawałków, jeden to 231kcal 🙂

Składniki na ciasto o średnicy 21 cm :
– 1 duża cukinia
– 300ml mleka (sojowego, krowiego)
– 200g mąki gryczanej
– 10 świeżych daktyli Medjool bez pestek (jeżeli nie są świeże, zalejmy je gorącą wodą i odstawmy na 30 min, by zmiękły)
– 50ml oleju
– 3 łyżki karobu lub kakao
– 2 łyżki łuski gryczanej (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, karob, łuskę gryczaną, proszek do pieczenia i sól. Cukinię myjemy, opcjonalnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, porządnie odsączamy na sitku. Świeże lub odsączone daktyle miksujemy blenderem na gładką masę (jeżeli blender nie daje sobie rady, dodajmy ok. 50 ml mleka – wtedy później dodamy już tylko 250 ml). W drugiej misce łączymy startą cukinię, masę daktylową, mleko i olej. Zawartość pierwszej miski łączymy z zawartością drugiej i porządnie mieszamy do połączenia składników (gdyby masa była za sucha, za gęsta – dodać odrobinę mleka). Spód tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy olejem. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, ciasto zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, zabieramy się za przygotowanie polewy.

Składniki na polewę:
– 50g melasy z karobu
– 30ml oleju kokosowego
– 2 łyżeczki karobu lub kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta kardamonu

Dodatkowo: krokant, czekoladowe mini brownies, marakuja

W rondelku lub na małej patelni umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą trzepaczki łączymy je ze sobą. Kiedy składniki już się połączą (olej nie może być oddzielony), polewę odstawiamy na bok do ostygnięcia. Chwilę studzimy i polewamy nią ciasto, dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
brownie z cukinii4

brownie z cukinii2

brownie z cukinii

15 Replies to “Gryczane brownie z cukinii – bezglutenowe i wegańskie”

  1. Cudownie wygląda i pewnie tak samo smakuje 🙂

  2. Z chęcią bym sprobowała 😉

    1. Właśnie się piecze. Mam nadzieję, że będzie pyszne 🙂

  3. Jadłam – jako smakosz słodyczy i ciast w 100% potwierdzam, że jest ono pyszne ❤️

  4. Jadłam – jako smakosz słodyczy i ciast w 100% potwierdzam, że jest ono pyszne ❤️

  5. jak pysznie wygląda:)

  6. Rewelacyjne!
    Smakuję wirtualnie…

  7. Z moją ulubioną marakują… Cudowne 🙂

  8. Chcialabym upiec takie ciacho,ale nie mam pojecia,jaka ma byc cukinia. U mnie duza,to jest ogromna:-). Mozesz okreslic,ile szklanek ma byc startej cukinii? Prosze o odpowiedz,bo ciasto wyglada rewelacyjnie!

    1. Myślę, że 2-2,5 szklanki startej cukinii po odciśnięciu będzie akurat 🙂

  9. Można użyć mąki jaglanej?

    1. Myślę, że możesz spróbować 🙂

Dodaj komentarz