Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może być wszystko, m. in. kurczak z serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę.
Składniki:
– kilka placków tortilli (dłużej pieczonych na patelni)
– chili con carne
– tarty żółty ser (np. piórko 3%)
*opcjonalnie: tarty parmezan
Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni – nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na placki tortilli wysypujemy starty ser i wykładamy chili con carne. Tortillę składamy na pół lub rozkładamy mięsny sos na jednej tortilli i przykrywamy drugą. Tak przygotowane quesadillas umieszczamy w zgrzewarce, pieczemy na patelni lub w piekarniku przez ok. 5 minut, aż ser się roztopi. Kroimy przy pomocy noża do pizzy. Możemy polać chili con carne i posypać parmezanem.
Smacznego!
Wygląda wspaniale!
Ale pyszności dzisiaj u ciebie. Ja bardzo lubię takie dania 🙂
Musze odtworzyć to w wersji wegańskiej! 🙂
Pomysłowe, lubię chili con carne więc w takiej odsłonie na pewno by mi smakowało 🙂
ale pysznie wygląda
W 100% domowe jedzenie 😉
Ale u Ciebie meksykańsko ostatnio! Moje smaki. Mniam 🙂
Zjadłabym z miłą chęcią takie wspaniałości 🙂
Hmm, uwielbiam quesadillas <3
…jakie to musiało być pyyyyyszne!!! 😉