I wreszcie wróciły do nas upragnione upały i słońce. W sumie, po tych ogromnych ulewach, które zalały Trójmiasto nie mogło być inaczej! W związku z tym, że mamy tak piękną pogodę za oknem, nikt nie chce siedzieć w domu i gromadami ruszamy na plażę, nad jezioro czy organizujemy grilla lub obiad na świeżym powietrzu. Skupiając się na ostatnim z punktów, warto byłoby zastanowić się, co przyrządzić innego, by zwykły, nudny grill z samym mięchem, był nietypowym, smacznym, a zarazem pożywnym posiłkiem. Po co więc zagryzać grillowanego kurczaka, kiełbaskę czy karkówkę zwykłym chlebem? Zamieńmy go na szaszłyki z młodych ziemniaków! A zwyczajny i nudny ketchup lub majonez zamieńmy na rewelacyjny sos tzatziki! Takie małe i proste zmiany, a na pewno zachwycą naszych gości.
Szaszłyki z młodych ziemniaków
Składniki:
– dowolna ilość małych, młodych ziemniaków
– kilka cebul
– oliwa z oliwek
– ulubione przyprawy (np. przyprawa do ziemniaków, papryka słodka/ostra/wędzona)
Ziemniaki myjemy, szczotkujemy, lecz nie obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w grubsze piórka lub na ósemki. W miseczce mieszamy oliwę z ulubionymi przyprawami. Do miseczki wkładamy ćwiartki ziemniaków i obtaczamy z każdej strony. Nabijamy na wykałaczki do szaszłyków naprzemiennie z cebulą. W piekarniku: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy szaszłyki i pieczemy ok. 15-25 minut w 200 stopniach, aż ziemniaczki staną się miękkie (czas zależy od wielkości ziemniaczków). Na grillu: szaszłyki układamy na tacce aluminiowej i grillujemy ok. 15-20 minut, aż ziemniaczki staną się miękkie.
Sos tzatziki
Składniki:
– 360g jogurtu naturalnego (może być sojowy)
– 2 ogórki szklarniowe
– 150ml śmietanki 30% (może być sojowa)
– 3 ząbki czosnku
– pół pęczka koperku
– szczypta oregano
– sól, pieprz
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne, następnie powstałe łódeczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt łączymy ze śmietanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórek i posiekany koperek, dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Otrzymany sos odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Smacznego!
Pomysł czadowy! Idealny na grill 🙂
Apetycznie 😉
Fajny pomysł, żeby zrobić z nich szaszłyki. Najczęściej piekę ziemniaki w piekarniku. I do tego sos tzatziki, mniam 🙂
Dobry pomysł 🙂
Takie proste i rewelacyjne zarazem!;)
Taking the ovveeirw, this post is first class