Zupa krem z groszku i brokułu


Pisałam Wam już nie raz, że uwielbiam zupy-kremy. Dlatego dziś przedstawiam Wam szybki i prosty przepis na pyszną i pożywną zupę. Zachwyca nie tylko kolorem, ale i smakiem. Do dzieła kochani!
Garnek zupy starcza na 3-4 porcje. Przy podziale na 3 porcje, jedna to ok. 203kcal, 4g T, 29g W, 12,5 B.

Składniki na 3-4 porcje:
– 450g zielonego groszku (mrożonego)
– 450g brokułu (mrożony)
– 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka masła/oleju kokosowego
– szczypta chili
– szczypta mielonej kolendry
– sól, pieprz

*opcjonalnie: 1 łyżeczka masła na koniec gotowania zupy
*do dekoracji: groszek ptysiowy lub cieciorka, natka pietruszki, jogurt naturalny

Jeżeli używamy mrożonych warzyw – wyciągamy je z zamrażarki i odstawiamy na bok, by się rozmroziły. W dużym garnku zagotowujemy bulion. Do niego wrzucamy groszek z brokułem i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka i na łyżeczce masła szklimy na patelni. Na patelnię dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z przyprawami i smażymy przez 1 minutę. Całość dodajemy do zupy, dodajemy łyżeczkę masła jeśli używamy i miksujemy na krem. Podajemy z jogurtem, cieciorką lub groszkiem ptysiowym i listkiem natki pietruszki.
Smacznego!

Dodaj komentarz