• Zupy
  • Studencka zupa pomidorowa – pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych

    W związku z tym, że studenci tworzą szerokie grono moich odbiorców, postanowiłam opublikować przepis skierowany głównie do nich. Mało pieniędzy, dużo imprez i innych poważnych wydatków powoduje, że pod koniec miesiąca, przed wypłatą czy przed wysłaniem stypendium, starcza jedynie na bułkę i pasztet. Cóż zrobić, by zjeść smacznie, a tanio? Może pomidorową? W zależności od […]

  • Przepisy podstawowe
  • Jak zrobić domową, zdrową tortillę?

    Chyba każdy z nas lubi tortille. Nie ważne, czy w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Są łatwo dostępne i możemy kupić je wszędzie, ale czy warto się nimi truć? Sklepowe wersje nafaszerowane są najróżniejszymi emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, a domowe tortille składają się jedynie z 4 podstawowych składników i […]

  • Ciasta
  • Tarta – mazurek na żytnim, kruchym spodzie z lemon curd

    Na początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta Wielkanocne przepełnione były pokojem, miłością i odpoczynkiem w gronie najbliższych. Tego życzę Wam z całego serca. A tymczasem obiecany mazurek, może nietypowy, ale nieziemsko smaczny! Zawładnie na Waszych stołach! […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Wegański majonez z orzechów nerkowca

    Że co? Majonez z orzechów? Tak, to nie pomyłka. Powiem Wam więcej, jest zdrowszy niż te kupne w sklepie, jest wegański i jak dla mnie smakuje o wiele lepiej. Jest moim numerem jeden w różnego rodzaju sałatkach. Najlepiej smakuje w sałatce warzywnej, o której napiszę w kolejnym poście. Musicie go spróbować! Ponadto publikowałam już wegański […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej)

    W związku z tym, że mam weekend wolny od zajęć, pozwoliłam sobie wziąć udział w kursie „Żywienie w chorobach tarczycy, diety wegetariańskie i wegańskie”. Kurs ten trwa całe dwa dni – sobotę i niedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójdą w błoto. Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej)

    Już jutro wraz z moim mężczyzną wyjeżdżamy na krótkie wakacje do Władysławowa. Nie mogę się doczekać! Tak dawno nigdzie razem nie byliśmy.. Ten semestr dał nam w kość, więc jak najbardziej zasługujemy na taki odpoczynek. Z jednej strony jest to wyjazd z okazji urodzin Artura i Walentynek, a z drugiej po prostu chcemy oderwać się, […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Domowa, żytnia tortilla z tofu a’la kurczak (wegańska)

    Sesja, sesja i po sesji. Moja trwała 4 dni i już śladu po niej nie widać. Jej koniec zwieńczyłam wcinając pączki mojej roboty jak i te kupne. Wieczorem poćwiczyłam, więc mniej więcej wyszłam na zero. A Wy ile pączków zjedliście i czy zamierzacie lub już spaliliście nadwyżkę kalorii wczorajszej rozpusty? Będąc jeszcze na diecie wegańskiej […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Domowe masło orzechowe z fistaszków – crunchy i smooth

    Uwielbiam masło orzechowe i podejrzewam, że wielu z Was też je lubi. Możemy kupić je wszędzie, ale czy wiecie co kryje się w sklepowych słoiczkach? Oprócz tego, że prawie wcale nie znajdziemy masła orzechowego wykonanego w 100% z orzechów, są one nieadekwatnie drogie. Koszt wykonania domowego masła orzechowego równy jest dwóm sklepowym słoikom. Dodatkowo w […]

  • Dla diabetyków
  • Wegańskie naleśniki orkiszowe z parówkami i serem

    Dzisiaj przeszłam samą siebie. Wczoraj poszłam spać bardzo późno, a musiałam wstać o 6, by zdążyć na poranny wykład.. Niestety wykład tak bardzo mnie zmulił i zmęczył, że myślałam jedynie o spaniu. Nie chciałam zasnąć na oczach prowadzącego i musiałam walczyć ze zmęczeniem mojego organizmu. Gdy tylko wykład się skończył czekała mnie 2,5h przerwa między […]