Dziś mam dla Was genialny przepis na niecodzienny makaron. Tym razem jednak nie zabiorę Was we włoskie klimaty, a w azjatyckie. Aczkolwiek na początku odpowiedzcie sobie na pytanie: „Czy mleczko kokosowe, curry i warzywa to dobre połączenie?”. Jeśli odpowiedź brzmi TAK, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Wykorzystałam makaron Mie pełnoziarnisty, jednak możecie użyć zwykłego oraz mleczko kokosowe light – jeśli zależy Wam na ucięciu kalorii śmiało z niego skorzystajcie, jednak z pełnotłustym mleczkiem danie smakuje jeszcze lepiej 🙂 Do dzieła!
Przy podziale na 5 porcji, jedna to ok. 479kcal, B: 25,3g, T: 15,3g, W: 59,9g.
Składniki na 4-5 porcji:
– 450g różyczek brokułu
– 400ml mleczka kokosowego (light lub zwykłego)
– 300g polędwiczki wieprzowej
– 250g makaronu Mie Noodles (pełnoziarnistego lub zwykłego)
– 200g zielonego groszku
– 3 marchewki
– 1 papryka
– 1 cebula
– 2 łyżki wody
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka żółtej pasty curry
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka sosu rybnego
– ½ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
– 40g orzeszków ziemnych prażonych i solonych
– garść listków kolendry
– szczypiorek
Polędwicę wieprzową kroimy w paski i umieszczamy w misce wraz z sosem sojowym i łyżką oleju sezamowego, dodajemy pokrojony w plastry czosnek, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 10 min.Orzeszki ziemne i kolendrę rozdrabniamy lub drobno siekamy, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy.Patelnię rozgrzewamy z łyżką oleju sezamowego, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy.Dodajemy zamarynowaną polędwicę i dokładnie obsmażamy. Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem.Do garnka wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę, pastę curry, mleczko kokosowe, sos rybny, wodę i pieprz, gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie blanszujemy pokrojony na małe różyczki brokuł i groszek. Do garnka z mleczkiem dajemy lekko pokruszony makaron i gotujemy, ciągle mieszając, przez 3 minuty, aż makaron będzie miękki.Makaron, warzywa i wieprzowinę łączymy ze sobą. Dekorujemy mieszanką orzechów, kolendry i cebulki.
Smacznego!
Na Thermomix:
1. Polędwicę wieprzową kroimy w paski i umieszczamy w misce wraz z sosem sojowym i łyżką oleju sezamowego, dodajemy pokrojony w plastry czosnek, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 10 min.
2. Do TM wkładamy orzeszki ziemne i kolendrę, rozdrabniamy 3 s/obr. 8. Przekładamy do drugiej miski, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy.
3. Do TM wlewamy łyżkę oleju sezamowego, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dusimy 3 min/120°C/obr. wsteczne/obr. 1.
4. Dodajemy zamarynowaną polędwicę upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienimy Wysokie Temp. W tym czasie wkładamy koszyczek do dużej miski.
5. Odsączamy wieprzowinę z cebulą przez koszyczek w misce, płyn pozostały z rumienienia mięsa zachowujemy. Koszyczek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
6. Do TM wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę, dodajemy płyn zachowany z rumienienia mięsa, pastę curry, mleczko kokosowe, sos rybny, wodę i pieprz. Na pokrywę TM nakładamy dolną część przystawki Varoma, odważamy do niej brokuł i groszek, gotujemy na parze 15 min/Varoma/obr. wsteczne/obr. łyżka. Zdejmujemy przystawkę Varoma, odstawiamy.
7. Do TM dodajemy makaron, mieszamy kopystką, ponownie nakładamy przystawkę Varoma, gotujemy na parze 3 min/Varoma/obr. wsteczne/obr. łyżka.
8. Makaron curry i ugotowane na parze warzywa przekładamy do głębokich misek, dodajemy zrumienioną wieprzowinę, mieszamy. Dekorujemy mieszanką orzechów, kolendry i cebulki.
Smacznego!
Nie ma jak makaron 🙂 Fajne połączenie smaków.