• Owoce morza
  • Krewetki w pomidorkach z chorizo

    Ten kto mnie zna, ten wie, że jestem prawdziwym krewetkożercą. Uwielbiam krewetki w każdym możliwym wydaniu. Najczęściej wybieram wersję z masłem, czosnkiem i winem lub w sosie mango-chili. Tym razem jednak do moich faworytów dołącza odsłona z pomidorkami i chorizo. Koniecznie spróbujcie! Pychotka 🙂Przepis na 4 porządne porcje, z czego jedna to ok. 391kcal, B: […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Burgery z indyka z fetą i sosem tzatziki

    Kilka dni temu prezentowałam Wam jeden z lepszych przepisów na żytnie bułki, które świetnie spisują się jako bułki do burgerów. Dlatego dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na burgery! Burgery o tyle fajne, że z mięsa indyczego w wersji pieczonej a nie smażonej. Do tak przygotowanego mięsa idealnie sprawdzi się sos tzatziki, feta, czerwona cebula i […]

  • Pieczywo
  • Żytnie bułki do burgerów z oregano

    Z tego przepisu na bułki korzystam bardzo często, nie tylko podczas przygotowywania domowych burgerów. Jest względnie szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się na poranne pieczenie pieczywa do późnego śniadanka. Bułki wychodzą tak pyszne, że śmiało możecie wykonać je od razu z podwójnej ilości składników 🙂Przy podziale na 7 bułek, jedna to ok. 203kcal, B: […]

  • Placki i naleśniki
  • Naleśniki wegańskie bez jajek z 3 składników

    Wiem, że wielu moich obserwatorów jest na diecie wegańskiej, więc dziś uśmiecham się właśnie do nich. Natomiast wiem też, że czasem u osób będących na diecie standardowej nadchodzi taki dzień, gdy zabraknie w domu jajek. Jest mleko, jest mąka, ale mamy ochotę na naleśniki. Sięgnijmy więc po przepis na wegańskie naleśniki, który jest równie pyszny. […]

  • Przekąska
  • Drożdżowe twisty à la pizza – pizza twists

    Dziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle proste w wykonaniu i wychodzi ZAWSZE. Wykonując twisty możecie posłużyć się ulubionymi przyprawami i składnikami, tak jak podczas przyrządzania pizzy. Samo w sobie ciasto drożdżowe świetnie sprawdzi się […]

  • Obiady
  • Potrawka z kurczakiem i kapustą pekińską

    Dziś mamy kolejny dzień czerwca, a ja pytam – kiedy to minęło? Czas biegnie jak szalony i mam wrażenie, że ciągle nabiera prędkości, szok! Skoro tak pędzi to czas wykorzystać to co daje nam natura, dlatego dzisiaj mam dla Was wspaniałą potrawkę z kurczakiem. W lodówce zalegała mi połowa kapusty pekińskiej (po wykorzystaniu jej drugiej […]

  • Ciasta
  • Szybki torcik kakaowy z bananami i kremem z masła orzechowego

    W związku z dzisiejszym Dniem Dziecka postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi

    Słów braknie, by opisać jak dobry to jest przepis! Niestety nie jest „FIT”, ale dietetycy to też ludzie, pamiętajcie! 🙂 Pierwszy raz jadłam te hot-dogi na parapetówce u mojej koleżanki i byłam pod ogromnym wrażeniem. Od razu wzięłam od niej przepis, lecz problem tkwił w tym, że był on na Thermomix, którego wtedy nie posiadałam. […]

  • Ciasta
  • Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką

    Czy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły, czy pracy. Ponadto, użycie płatków migdałowych do kruszonki sprawia, że całość przyjemnie chrupie i […]