Dziś coś dla fanów bakłażana. Jeżeli lubicie go tak samo jak ja – ten przepis jest dla Was! Przepis jak zwykle szybki i prosty, a składniki, które znajdą się na mini pizzach możecie modyfikować do woli. Ja dziś proponuję czerwoną cebulę, czerwoną paprykę i pomidorki cherry. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, […]
Makaron z borówkami i skyrem w 10 minut (3 składniki) FIT
Dzisiejszy przepis to absolutny HIT! Uwierzcie mi, że nie ma chyba prostszego, szybszego i równie zdrowego dania. Ten przepis składa się z zaledwie 3 składników! Czas przygotowania uzależniony jest od czasu gotowania makaronu, ale u mnie trwało maksymalnie 10 minut wliczając czas zagotowania wody. Przepis ten sprawdzi się z prawie wszystkimi owocami, więc jest świetną […]
Pęczotto z porem i pieczarkami FIT
Brak pomysłu na obiad? Już go masz! Pęczotto czyli kasza pęczak przygotowana na wzór risotto z porem, mięsem z indyka i pieczarkami to idealna propozycja na proste i sycące danie. Minimum składników, a maksimum smaku to zasada, którą w kuchni lubię najbardziej. Przepis jest idealny nawet dla najbardziej opornych kulinarnie osób. Składniki do wykonania tego […]
Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem
Nie jestem jakąś wielką wielbicielką jagód (za to za borówki dam się pokroić), więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość […]
Torator – chłodnik bułgarski z ogórka FIT
Od wczoraj dopisuje nam piękna pogoda. Jest tak gorąco, że większość z nas nawet nie myśli o tym, by cokolwiek ugotować, czy włączać piekarnik. Właśnie w takie dni chłodniki, sałatki i zimne napoje cieszą się największą popularnością. W związku z tym, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny chłodnik bułgarski, który wykonacie w 5 […]
Cukinia faszerowana tuńczykiem i ricottą FIT
Cukinia dość często pojawia się w mojej kuchni. Uwielbiam ją w daniach, gdzie gra pierwsze skrzypce i tam, gdzie stanowi jedynie dodatek. Przepisy na wiele dań z jej użyciem znajdziecie TUTAJ. Tym razem mam dla Was wspaniały przepis z cukinią w roli głównej. Faszeruję ją na wiele sposobów, jednak z kaszą gryczaną i kozim serem […]
Ciasto z komosy i twarogu z orzechami FIT bez mąki, cukru i tłuszczu
Długo zastanawiałam się nad tym, czy to jeszcze ciasto, czy już zapiekanka z komosy ryżowej? Postanowiłam, że zostanę przy cieście, ale Wy nazywajcie to jak chcecie. 🙂 Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste i w dodatku nie potrzebujemy żadnej mąki, żadnego tłuszczu (oprócz tego, którego użyjemy to natłuszczenia formy) i żadnego cukru – zamiast niego […]
Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT
Cukinię uwielbiam i ostatnio u mnie w kuchni ciągle jej pełno. Tylko co z nią robić? Była już parmigiana di zucchine, sałatka z grillowaną cukinią, domowe sushi Futomaki z cukinią, placki z cukinii z mozzarellą, gryczane brownie z cukinii, tarta cukiniowa, makaron w śmietanowym sosie z cukinią,tymiankowe placki cukiniowe, placki cukiniowe z parmezanem… czas na […]
Duszony schab z porem w sosie koperkowym z ziemniakami jak z ogniska
Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad, kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. Składa się z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Co ciekawe, z tym daniem jest tak jak z rosołem – im dłużej się robi, tym lepiej smakuje. W tym przypadku wraz z długością duszenia, mięso staje […]
Surówka z młodej kapusty na bogato
Cóż więcej mówić… surówka z młodej kapusty to absolutny MUST EAT każdego lata. Dziś jednak przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, […]