Mumie na Halloween – parówki/kiełbaski w cieście francuskim

Nie będę się już dzisiaj rozpisywać, gdyż natłok zadań do wykonania przekracza czas, który mam do wykorzystania. Trzeba spiąć tyłeczek i działać! Pewnie niektórzy z Was wybierają się na imprezę Halloween lub sami ją organizują. W związku z tym, chciałabym zaproponować Wam superprosty przepis, który w efekcie końcowym spodoba się każdemu. Mumię robię od wielu lat wraz z innymi smakołykami, które przedstawię Wam najprawdopodobniej dopiero za rok, gdyż w tym – czasu było stanowczo za mało. Mumie smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno, maczane w ketchupie, jak i bez niego. Tylko spójrzcie na ich minki, jak ich nie schrupać? 🙂

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego
– 2 opakowania vege kiełbasek grillowych z papryką POLSOJA (500g) lub innych
– 1 łyżeczka majonezu sojowego lub majonezu z serka wiejskiego
– 16 ziaren pieprzu czarnego (po 2 na każdą parówkę/kiełbaskę)
*opcjonalnie: ketchup, majonez do maczania mumii 

Opakowanie lub domowe ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w cienkie paseczki. Każdą parówkę/kiełbaskę owijamy 3-5 cienkimi paseczkami na wzór luźnego bandażu. Wszystkie mumie owinięte w ten sposób umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu za pomocą końcówki łyżeczki tworzymy „gałki oczne” i na każdej kładziemy po ziarnie czarnego pieprzu tworząc oczy. Przy pomocy nożyka nacinamy nasze kiełbaski tworząc usta. Zajadamy maczając np. w majonezie lub ketchupie.
Smacznego!

 TRICK OR TREAT 🙂
 
MJ. 

6 Replies to “Mumie na Halloween – parówki/kiełbaski w cieście francuskim”

  1. One sa poprostu rewelacyjne! Koniecznie musze je zrobić i zjeść! 😀
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

  2. Ale się ubawiłam 🙂 Są świetne!

  3. wyglądają jakby miały jakiś zespół, ale są urocze i fajne 🙂 świetna propozycja da dzieciaków

  4. Ale słodziaki 😉 szkoda, że nie mogę ciasta francuskiego ;( ale może owinę czymś innym.

  5. Wyglądają bosko!:)

Dodaj komentarz