Żytnia tarta mleczno-owocowa


I znów szaro, zimno i niemiło.. W dodatku chwilę temu zaczęło padać. Powoli nadchodzi smutna, jesienna rzeczywistość. Szkoda, że ciepłe i słoneczne dni tak szybko nam zlatują, zaś zima, chłód i mrozy trwają prawie wieczność. Zauważyłam, że bardzo często robię tarty, tak więc, dziś nie będzie inaczej – na umilenie dnia postanowiłam, że wrzucę dziś tartę, pyszną i niecodzienną, bo z wypełnieniem mleczno-owocowym! Wykonana w formie o średnicy 25cm., wychodzi z niej ok. 12 porcji.

Składniki na ciasto:
– 240g mąki żytniej
– 150g zimnego masła
2 łyżki ksylitolu
– 2 żółtka
– sok z połowy cytryny

Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy, tworzymy kulę i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie – trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie.

Składniki na wypełnienie:
– 500g mleka skondensowanego niesłodzonego light (kartonik)
– 1 papaja (bądź mniejsze mango)
– 1 nektarynka (lub brzoskwinia)
– 1 banan
– 2 jajka
– 3 płaskie łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
*opcjonalnie: banan i roztopiona biała czekolada do dekoracji

Papaję kroimy wzdłuż, usuwamy ziarenka, obieramy i kroimy w kostkę (lub wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, bez obierania). Nektarynkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, banana obieramy i oba owoce kroimy w kostkę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą konsystencję. Wylewamy na świeżo upieczony spód i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

 MJ.

Komentarzy: 12

  1. wygląda pysznie 🙂
    Zapraszam do mnie 🙂

  2. whiness napisał: Odpowiedz

    O matko, rozpływam się! Koniecznie muszę przygotować takie ciasto 🙂

  3. Natalie napisał: Odpowiedz

    Wiesz, podobno ma wrócić 29 stopni więc niech popada 😉
    Tarta wygląda mega! Zjadłabym trochę 🙂

  4. Super tarta . Ale ciekawe co by było jak bym zamieniła na gryczaną mąke ?

  5. Super tarta . Ale ciekawe co by było jak bym zamieniła na gryczaną mąke ?

  6. Super tarta . Ale ciekawe co by było jak bym zamieniła na gryczaną mąke ?

  7. Kinga napisał: Odpowiedz

    Smacznie 🙂

  8. Myślę, że powinno być ok 🙂

  9. aż ślinka cieknie! 😀 coś czuję, że to będzie moje weekendowe wyzwanie :)) a wiesz, że te jaglane kuleczki Rafaello z Twojego przepisu zrobiłam ze stewią i wyszły pyszne? nie ma sie co bać 🙂 tą tartę zrobię z białą czekoladą Cavalier (można ją dostać na Stewiarnia.pl) i wierzę, że też będzie pycha! 😀

  10. Super! Bardzo mnie to cieszy i życzę udanego wypieku! 🙂

  11. Życzenie się spełniło i wyszło pyszne :)) cała rodzina ucieszona! Dziękuję!

  12. To ja dziękuję za skorzystanie z przepisu! 🙂

Dodaj komentarz