Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem

Pisząc o wczorajszej wieczornej imprezie, miałam na myśli panieński mojej przyjaciółki. Była to impreza niespodzianka i moim zdaniem wypadła rewelacyjnie. Miejmy nadzieje, że przeszłej Pannie młodej również się podobała. Wszystkie nie możemy doczekać się sobotniego ślubu, kiedy to nasza kochana powie TAK. Póki co, po imprezce jestem ledwo żywa, gdyż od rana miałam zajęcia w jednej z uczelni, a zaraz jadę do drugiej.. Postaram się dzisiaj położyć spać w miarę wcześnie, żeby naładować akumulatory na wesele! 

Zupy kremy są rewelacyjne! Można w nich przemycić warzywa, których dzieci nie lubią, a są świetnym źródłem ważnych składników odżywczych, czy witamin, jednocześnie nie zmieniając drastycznie ogólnego smaku. Dodatkowo są bardzo sycące, niskokaloryczne i szybkie w przygotowaniu. W związku z tym, chciałabym przedstawić dziś przepyszną zupę krem z fenkułu. Koper włoski ma nieco specyficzny smak i niestety wiele osób nie przepada za nim. Niektórym nawet kojarzy się z anyżem. Warto jednak go jeść gdyż:

Fenkuł (koper włoski):
– posiada właściwości przeciwskurczowe
– łagodzi bóle żołądka
– łagodzi objawy menopauzy
– przyspiesza trawienie
– ułatwia odchudzanie
– zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, kw. foliowy, wit. C i fitoestrogeny

Składniki na 4 porcje:
– 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego)
– 1 fenkuł (koper włoski)
– 1 por
– 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona)
– 2 ziemniaki
– 2 małe jabłka
2 pietruszki
– 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka lubczyku
– 1 łyżeczka kurkumy
*opcjonalnie: czarny sezam do posypania

W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w plastry porem. W tym czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Miksujemy na krem, ewentualnie doprawiamy wedle uznania. Dekorujemy koperkiem i czarnym sezamem.
Smacznego! 

MJ.

 

Komentarzy: 4

  1. Super przepis 😉 do tego fajnie przygotowałaś prezentację 😉

  2. Jud napisał: Odpowiedz

    Ten fenkuł już tak nade mną wisi i wisi, chyba w końcu spróbuję 😀

  3. Fenkuł w lodówce, jabłka w koszyku, reszta składników też się znajdzie 😉 trzeba zrobić i zjeść!

  4. Koniecznie! Nie ma innej opcji :D!

Dodaj komentarz