Zapiekane czekoladowe risotto z płatkami jaglanymi i wiórkami kokosowymi

Dacie wiarę, że dzisiejsza notka to mój 200 wpis na blogu? Jestem w wielkim szoku, że ten czas minął tak szybko! Jestem z Wami od 6 maja 2015, co daje nam 9 miesięcy i 7 dni, czyli 283 dni razem. Odwiedziliście mnie 458.595 razy, a pozostawiliście po sobie ślad 1.164 razy. Za wszystko Wam dziękuję i mam nadzieję, że przygoda ta będzie ciągnęła się jak najdłużej! 🙂
Dzisiaj przepis na zapiekany ryż, który może stanowić formę deseru, ale również jako śniadanie na słodko. Jedynym jego minusem jest czas przygotowywania, ale zapewniam Was – jest tego wart! 🙂

Składniki:
– 500ml mleka sojowego (naturalnego)
– 500ml mleka czekoladowego (kokosowego, sojowego)
– 100g ryżu Arborio
– 6 łyżek płatków jaglanych
– 2-4 łyżki wiórków kokosowych (+do dekoracji)
– laska wanilii
*opcjonalnie: ulubione owoce (np. maliny), gorzka czekolada

Do naczynia żaroodpornego wlewamy mleko naturalne i sojowe. Dorzucamy ryż, wydrążone ziarenka z laski wanilii i wydrążoną laskę, mieszamy. Całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy godzinę w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię, dodajemy wiórki kokosowe i płatki jaglane, porządnie mieszamy. Ponownie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy 45 w 160 stopniach bez folii. Podajemy z ulubionymi owocami i posypujemy wiórkami.
Smacznego! 

 MJ.

10 Replies to “Zapiekane czekoladowe risotto z płatkami jaglanymi i wiórkami kokosowymi”

  1. Wspaniale się prezentuje 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  2. zjadłabym takie risotto na deser 🙂

  3. Zapiekanego jeszcze nie jadłam!

  4. Mmm, ale kuszą! Znajdzie się porcja dla mnie? 😀

  5. To wyglada FENOMENALNIE 🙂

  6. idę jeść czekoladę bo nie wytrzymam xd

  7. pieczone risotto!? To dopiero zaskoczenie! 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ! 🙂

  8. To wygląda NIESAMOWICIE!!! <3

  9. Czy mogłabym się dowiedzieć ile ok kcal na porcje ?

Dodaj komentarz