• Pieczywo
  • Chlebek naan – indyjski chlebek z patelni

    Chlebki naan przygotowuję w domu od dawna, jednak dopiero ostatnio doszłam do wniosku, że może większość z Was ich nie zna. Stąd postanowiłam opublikować je na blogu, by pokazać szerszej grupie czytelników. Takie chlebki świetnie spiszą się jako zagryzka do dań jednogarnkowych, do dań z grilla, jako szybkie śniadaniowe pieczywo, czy nawet jako spód do […]

  • Deserki
  • Wegańska szarlotka z kisielem w słoiczku

    Desery w słoiczku uwielbiam z dwóch powodów. Pierwszym jest estetyka podania. Wszystko co jest podane w słoiczkach prezentuje się wspaniale, widać każdą warstwę, w przypadku zup – widzimy jakie warzywa w sobie zawierają. Po drugie, gdy przygotuje się deser, czy sałatkę w słoiczku wystarczy nakrętka i możemy taki posiłek wziąć ze sobą do szkoły, czy […]

  • Placki i naleśniki
  • Żytnie racuchy drożdżowe z jabłkami FIT

    Od wielu dni chodziły za mną racuchy, aż w końcu wzięłam się w garść i postanowiłam je zrobić. Jak zwykle postanowiłam przygotować ich zdrowszą wersję, która smakuje mi o wiele bardziej niż ta tradycyjna. Oczywiście obyło się bez litrów tłuszczu, kilogramów cukru i wyszło tak smacznie, że jutro na pewno będzie powtórka. Nie zwlekajcie zbyt […]

  • Ciasteczka
  • Orkiszowe ciastka ze świeżą żurawiną i kawałkami białej czekolady

    Przyznać się kto z Was nie lubi ciastek? Ja uwielbiam! Zazwyczaj staram się robić ciasteczka w zdrowszej wersji z pełnoziarnistej mąki, małą zawartością tłuszczu, bez cukru… Ale kiedy zobaczyłam przepis Pauli z wilkuchnia.pl stwierdziłam, że trzeba zrobić odstępstwo od tej reguły i zrobić coś innego! Akurat w markecie dorwałam świeżą żurawinę, więc lepsza okazja nie […]

  • Ryż - kasza
  • Risotto z ricottą i pieczarkami z dyniowym purée

    Czas na jesienną propozycję obiadową, więc co powiecie na risotto z dyniowym purée? Risotto, kaszotto, pęczotto itp. to jedne z moich ulubionych dań, które są niezwykle proste, a odpowiednio przygotowane stają się wykwintnymi potrawami. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję dość klasyczną z dodatkiem ricotty, natomiast w niebanalnym towarzystwie chrupiącego boczku, czosnkowych pieczarek i dyniowego purée. […]

  • Pieczywo
  • Żytnie bułki do burgerów z oregano

    Z tego przepisu na bułki korzystam bardzo często, nie tylko podczas przygotowywania domowych burgerów. Jest względnie szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się na poranne pieczenie pieczywa do późnego śniadanka. Bułki wychodzą tak pyszne, że śmiało możecie wykonać je od razu z podwójnej ilości składników 🙂Przy podziale na 7 bułek, jedna to ok. 203kcal, B: […]

  • Przepisy podstawowe
  • Naleśniki wegańskie bez jajek z 3 składników

    Wiem, że wielu moich obserwatorów jest na diecie wegańskiej, więc dziś uśmiecham się właśnie do nich. Natomiast wiem też, że czasem u osób będących na diecie standardowej nadchodzi taki dzień, gdy zabraknie w domu jajek. Jest mleko, jest mąka, ale mamy ochotę na naleśniki. Sięgnijmy więc po przepis na wegańskie naleśniki, który jest równie pyszny. […]

  • Obiady
  • Makaron z pesto z rukoli i pistacji z kurkami

    Kurki, kureczki… kto kocha je tak samo bardzo jak ja? Osobiście uwielbiam kurki w każdej możliwej postaci. Dlatego dzisiaj, dla osób takich jak ja, mam przepis specjalny. Nawet jeśli nie przepadacie za kurkami, czy ogólnie za grzybami to warto zapisać ten przepis na później ze względu na pesto z rukoli i pistacji. Śmiem zastanawiać się […]

  • Przekąska
  • Drożdżowe twisty à la pizza – pizza twists

    Dziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle proste w wykonaniu i wychodzi ZAWSZE. Wykonując twisty możecie posłużyć się ulubionymi przyprawami i składnikami, tak jak podczas przyrządzania pizzy. Samo w sobie ciasto drożdżowe świetnie sprawdzi się […]

  • Ciasta
  • Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką

    Czy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły, czy pracy. Ponadto, użycie płatków migdałowych do kruszonki sprawia, że całość przyjemnie chrupie i […]