• Obiady
  • Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami

    Faszerowane warzywa (i pieczarki) to coś, co mogłabym jeść bardzo często! Nie wiedząc czemu, mam do nich słabość. Na moim blogu znajdziecie warzywa faszerowane aromatycznym risotto jak i pieczarki faszerowane kaszą jaglaną. Oba przepisy, wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów 🙂 Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z […]

  • Desery
  • Kokosowe chia z karmelizowanymi bananami i orzeszkami

    Za oknem szaro, buro, pada.. W taką pogodę, poprawmy sobie humor czymś słodkim! Proponuję rewelacyjny i prosty deser, którego smaki idealnie komponują się w smaczną całość. Delikatność kokosu i chia połączona ze słodyczą banana oraz chrupkością i słonym smakiem solonych orzeszków to istna przyjemność dla podniebienia! Spróbujcie sami 🙂 Składniki na 3 porcje (jedna ok. […]

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami FIT

    Ze smutkiem przyznaję, że wakacje powoli dobiegają końca. Czas wracać do trybu pracy, szkoły i badań naukowych. Czas zacząć zbierać materiały i pisać kolejną pracę dyplomową. Wakacje, mimo braku pogody, faktycznie pozwoliły mi odetchnąć, wypocząć i docenić czas, który ucieka bardzo szybko, gdy ma się na głowie tak wiele obowiązków. Tegoroczne wakacje pozwoliły mi poznać […]

  • Obiady
  • Cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami

    Pogoda w Trójmieście niestety nie dopisuje.. nie można wyjść ani na ulubione rolki, rower, czy pobiegać… Całe szczęście już lada dzień wylatuję na Sycylię, gdzie nie ma opcji, by spotkał mnie deszcz :). Już nie mogę doczekać się chwili, gdy będę zajadać się pełnymi słońca owocami i warzywami, czy owocami morza z Morza Śródziemnego… Dlatego […]

  • Niskokaloryczne
  • Szybkie gofry proteinowe FIT

    W weekend miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w festiwalu dla twórców blogowych – See Bloggers w Gdyni, gdzie brałam udział w wielu wspaniałych warsztatach kulinarnych, licznych prelekcjach oraz gdzie poznałam masę ciekawych i inspirujących mnie ludzi. Byłam uczestniczką już po raz trzeci, lecz nadal jest to dla mnie festiwal, gdzie wiele można się nauczyć. Niestety wszystko, […]

  • Boże Narodzenie
  • Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia

    Uwielbiam wszystko, co słodkie.. ciasta, ciasteczka, desery. Bez nich świat nie miałby sensu!  Jednak, zamiast opychać się niezdrowymi słodyczami ze sklepu, czy ciastami z cukierni, których składu nie znamy, warto poświęcić parę chwil i przygotować coś samemu. Mamy wtedy pewność, co znajduje się w środku, a sam fakt przygotowania czegoś, co smakuje również innym – […]

  • Śniadanie
  • Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS

    Dobry sprzęt w kuchni to podstawa kulinarnego sukcesu. Jakże często po nieudanej próbie wykonania „sprawdzonego” przepisu – zarzucamy go mając żal do swoich umiejętności? Czasami powodem jest po prostu niedobrany sprzęt… Z ciekawością podjęłam się ocenić walory techniczne patelni tytanowej WOLL serii Saphir Lite. Zanim jednak zaczęłam na niej kulinarne eksperymenty zajrzałam na stronę internetową Firmy […]

  • Desery
  • Jaglane Kinder Country w słoiczku

    Od dziecka uwielbiam smak batonika Kinder Country! Jednakże nie ma on idealnego, zdrowego składu… więc, co powiecie na odtworzenie tego smaku we własnej kuchni? Bez użycia mleka w proszku, tłuszczu palmowego i dużej ilości cukru, a przy użyciu królowej kasz – kaszy jaglanej. Deser powala na kolana, a smakiem dorównuje znanemu batonikowi. Spróbujcie! Składniki na […]

  • Ciasta
  • Razowe ciasto marchewkowe z solonym masłem orzechowym i popcornem

    Ponownie, po niedługiej przerwie.. wracam do Was ze znakomitym przepisem! Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki duet, wielu z Was, może dziwić, ale zapewniam.. będziecie pozytywnie zaskoczeni. Ponadto, taki zastaw idealnie komponuje się ze wspaniałym ciastem marchewkowym w wersji razowej. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki na […]