Wilgotne brownie z fasoli bez mąki FIT


Jeżeli można się tak nazwać, to jestem deseroholiczką. Uwielbiam (przede wszystkim zdrowe) desery, ciasta i ciasteczka. Ogromną radość sprawia mi ich przygotowanie, zajadanie się nimi oraz fakt, że smakują one, tak samo bardzo jak mi, moim bliskim, znajomym i czytelnikom. Zauważyłam również, że na moim blogu królują słodkości, a wytrawne smakołyki zajmują dopiero drugie miejsce. Nic nie dzieje się bez powodu…, więc zapraszam Was na kolejny słodki i pyszny przepis na wilgotne brownie z fasoli. Zakochacie się w nim, obiecuję! 🙂

Składniki:
– 2 puszki fasoli czerwonej (480g po odsączeniu)
– 100g orzechów włoskich
– 4 jajka
– 2 banany
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– 4 łyżki kakao
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki oleju
– 30g suszonej żurawiny (można pominąć)
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Dodatkowo:
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła
– do dekoracji: orzechy włoskie, chipsy kokosowe

Fasolę odsączamy i płuczemy wodą na sitku. Wrzucamy do misy blendera wraz z kawałkami bananów, jajkami, kakao, miodem, olejem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy na gładką masę. Gdy masa już nie będzie miała grudek, dodajemy orzechy, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i żurawinę, lekko rozdrabniamy, tak, by orzechy i czekolada miały pożądaną przez nas wielkość. Do keksówki (u mnie 30x10x7) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę. Pieczemy 45-55 min w 180 stopniach (do suchego patyczka). Keksówkę wyciągamy z piekarnika i wyjmujmy ciasto chwytając za papier, by ostygło. Kiedy ciasto ostygnie, robimy polewę czekoladową – pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w rondelku z niewielką ilością mleka i oleju, co jakiś czas mieszając. Następnie, ciasto równomiernie polewamy, dekorujemy i czekamy aż czekolada zastygnie.
Smacznego!

8 Replies to “Wilgotne brownie z fasoli bez mąki FIT”

  1. Jedni będą jeść rogale poznańskie a inni brownie z fasoli (i nie widać, ze z fasoli) 😀

  2. Już od dawna przymierzałam się do brownie z fasoli.
    Teraz to już mam pretekst! I to jeszcze jaki.
    Trzeba zrobić niebawem. Z dodatku fit <3
    Pozdrowionka 🙂

  3. Kocham brownie z fasoli 🙂

  4. A czy można zrobić ze zwykłej (białej) fasoli?

    1. Można, lecz ciasto wyjdzie trochę jaśniejsze 🙂

  5. Czy orzechy włoskie można zamienić na laskowe? 🙂

    1. Jasne, śmiało 🙂

      1. Zrobiłam ciasto i wyszło super! Polecam 🙂

Dodaj komentarz