• Wegańskie
  • Wegańskie szaszłyki z tempehu

    A dziś wychodzę z uśmiechem do wegan i wegetarian, ale nie tylko! W dzisiejszym przepisie wykorzystuję genialny zamiennik mięsa – tempeh, wywodzący się z kuchni indonezyjskiej. Wytwarzany jest z fermentowanych ziaren soi, co może odstraszać… lecz dobrze przygotowany tempeh (np. zamarynowany) może smakować jak mięso. Jest świetnym źródłem białka (19g/100g tempehu) oraz minerałów. Im dłużej […]

  • Szybki obiad
  • Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT

    Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na Parmigiana di melanzane, czyli zapiekankę z bakłażanów rodem z Włoch, a dokładniej z mojej ukochanej Sycylii. Parmigiana to nic innego, jak podpieczone lub podsmażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i Parmezanem. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem […]

  • Na imprezę
  • Mini pizze z bakłażana FIT

    Dziś coś dla fanów bakłażana. Jeżeli lubicie go tak samo jak ja – ten przepis jest dla Was! Przepis jak zwykle szybki i prosty, a składniki, które znajdą się na mini pizzach możecie modyfikować do woli. Ja dziś proponuję czerwoną cebulę, czerwoną paprykę i pomidorki cherry. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, […]

  • Desery
  • Zapiekane tosty francuskie z czereśniami

    Właśnie wróciłam ze wspaniałych wakacji w Grecji, gdzie byłam na Krecie. Cudowna wyspa, wspaniałe miasto Agia Pelagia i rewelacyjny hotel ze wspaniałym jedzeniem oraz… Aperol Spritz w all in, czy mogłoby być lepiej? Wątpię! W końcu wypoczęłam, naładowałam akumulatory i mogę znów wracać do pracy. Szkoda, że zawsze wszystko, co fantastyczne i przyjemne tak szybko […]

  • Sałatki i surówki
  • Sałatka z pieczonym burakiem i pomarańczowym dressingiem

    Nie wiem jak Wy, ale ja w tak piękną pogodę mam automatycznie mniejszy apetyt. Niespecjalnie chcę sięgać po mięso, a bardziej po różnego rodzaju lemoniady, zdrowe lody, czy właśnie sałatki. Dlatego mam dziś dla Was przepis na prostą i bardzo smaczną sałatkę z pieczonym burakiem, pomarańczą, kozim serem i dressingiem pomarańczowym. Jedynym minusem tej sałatki […]

  • Śniadanie
  • Omlet ziołowy z ogórkiem i rzodkiewką BEZ MĄKI

    Z okazji pierwszego dnia lata mam dla Was przepis na przepyszny letni omlet ziołowy z ogórkiem, rzodkiewką i twarogiem, który nasyci nawet największego łasucha! 🙂 Przed Wami ciężki dzień? Ten przepis sprawdzi się idealnie. Przepis jest prosty w wykonaniu, nie zawiera mąki i świetnie sprawdzi się jako białkowo-tłuszczowe śniadanie, nawet dla osób na diecie ketogennej. […]

  • Placki i naleśniki
  • Bezglutenowe placki z borówkami FIT

    Witam Was serdecznie po przerwie! Dużo pracy i ogrom obowiązków nie pozwolił mi bywać tutaj za często, ale mam nadzieję, że nadrobię zaległości! Wczoraj odbyła się międzynarodowa konferencja w której miałam zaszczyt uczestniczyć i wystąpić wraz ze swoimi wynikami badań naukowych. Było dużo stresu, ale pierwsze koty za płoty.. teraz będzie już tylko lepiej! Dzisiaj […]

  • Zupy
  • Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami

    Święta, święta i po świętach… Minęły one tak szybko, że nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Po świętach pozostały tylko resztki jedzenia, które już powoli kończę. Myślę, że macie podobną sytuację w Waszych lodówkach :). Dlatego należy wrócić do codziennej diety i gotowania. Jestem wielką zwolenniczką szybkich i prostych potraw, stąd chciałabym zaproponować Wam przepis […]

  • Ciasta
  • Wiosenny lekki sernik z ricotty

    Serniki kojarzą mi się z rodzinnymi uroczystościami i świętami. Dlatego z okazji świąt wielkanocnych chciałabym podzielić się z Wami wiosennym przepisem na sernik z ricotty. Tak jak większość serników – ilość składników jest minimalna, a wykonanie banalnie proste. Do dekoracji świetnie sprawdzą się kwiaty jadalne, które nadadzą ciastu wiosennego wyglądu. Składniki na formę o śr. […]