Wegański majonez z orzechów nerkowca

Że co? Majonez z orzechów? Tak, to nie pomyłka. Powiem Wam więcej, jest zdrowszy niż te kupne w sklepie, jest wegański i jak dla mnie smakuje o wiele lepiej. Jest moim numerem jeden w różnego rodzaju sałatkach. Najlepiej smakuje w sałatce warzywnej, o której napiszę w kolejnym poście. Musicie go spróbować! Ponadto publikowałam już wegański majonez sojowy i dietetyczny a’la majonez z serka wiejskiego, które również warto wypróbować.

Składniki:
– 220ml mleka sojowego
125ml oleju rzepakowego
– 100g nerkowców
– sok z całej cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka bulionu (koncentratu bulionu warzywnego lub naturalnej vegety) 
– sól, pieprz

Orzechy moczymy w wodzie przez całą noc, bądź zalewamy je wrzątkiem na 30 minut. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy wedle upodobań. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Smacznego! 

 MJ.

4 Replies to “Wegański majonez z orzechów nerkowca”

  1. Zdrowszy od tradycyjnego i na pewno lepiej smakuje! No bo jak coś z nerkowców może nie być dobre? 🙂

  2. bardzo ciekawie sie zapowiada z:)

  3. Normalnego jeść nie mogę, ale ten jest interesujący 🙂

  4. Ooooo! Słyszałam o nim, tak samo jak o " serniku " z nerkowców 🙂 Więc plan jest żeby zaopatrzyć się w większą ilości nerkowców i spróbować.

Dodaj komentarz