Wegański Mac&Cheese – makaron z serem

Mac&Cheese to jedno z najpopularniejszych dań krajów anglosaskich, które oznacza makaron z serem. Podaje się je na różne sposoby – jako sos serowy wymieszany z ugotowanym makaronem o niesamowitej kremowej konsystencji lub w formie zapiekanej, a czasami oprócz sera stosuje się też różne dodatki. Brzmi świetnie? Może i tak, ale jest to istna bomba węglowodanowo-tłuszczowa. Dlatego ja wybrałam o wiele zdrowszą, lżejszą wegańską wersję Mac&Cheese. Smakuje równie smacznie, a może i nawet lepiej? Przekonajcie się sami! Pssst… Warto sięgnąć po makaron typu kolanka! 🙂

Składniki na 3-5 porcji:
– 250g makaronu typu kolanka (bezglutenowy makaron pipette Incola)
– 2 średnie marchewki
– 125ml bulionu warzywnego (125ml wody + 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego)
– 65g nerkowców (lub masła z nerkowców)
– 25g płatków drożdżowych
– 1/2 łyżki margaryny wegańskiej lub oleju kokosowego
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
– 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
– 1/4 łyżeczki cebuli suszonej
– pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut do namoczenia. Marchewkę pokrojoną w kostkę, bulion, namoczone i odcedzone nerkowce, płatki drożdżowe, margarynę lub olej oraz przyprawy umieszczamy w misie blendera i dokładnie blendujemy na gładki sos. Makaron łączymy z sosem i podajemy.
Smacznego!

Komentarzy: 4

  1. bardzo ciekawy przepis, coś nowego dla mnie 🙂

  2. Magdalena napisał: Odpowiedz

    To danie dla mojego męża,. Takie serowe makarony to też specjalność mojej teściowej, do jakich przyzwyczaił się On na Słowacji 🙂 Synek bardzo lubi makaron. Ja od czasu do czasu robię, ale nie jest to moje ulubione jedzenie.

  3. Nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak wędzona papryka. Pozdrawiam!^^

  4. Zjadłabym nawet i dwie porcje!

Dodaj komentarz