• Wielkanoc
  • Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko

    Wielkanoc tuż, tuż, więc wychodzę do Was z propozycją na pyszny sernik Pascha, który smakiem nie odbiega od tradycyjnej wielkanocnej paschy. Ciasto jest delikatne i kremowe, wypełnione po brzegi wspaniałymi bakaliami, które idealnie dodają słodyczy całemu sernikowi. Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy pieluchy […]

  • Placki i naleśniki
  • Proste, bezglutenowe naleśniki buraczane z soku

    Uwielbiam naleśniki! Bezglutenowe, czy z glutenem, wegańskie, mięsne, na słodko, na słono, zapiekane, czy w postaci spaghetti lub tortu naleśnikowego. Moja miłość do nich pojawiła się już w dzieciństwie, kiedy każdego poranka mogłam poprosić mamę o ich usmażenie. Najbardziej lubiłam wersje z twarogiem i rodzynkami w środku oraz zapiekane z parówką i serem. Do dziś, […]

  • Desery
  • Zdrowe trufle Snickers bez cukru

    Dacie wiarę, że niemal identyczny smak Snickers’a możemy uzyskać używając tylko zdrowych produktów? Przy użyciu tylko kilku składników jesteśmy w stanie zrobić rewelacyjny, zdrowy deser bez dodatku cukru, który smakiem zachwyci wszystkich! Niestety, nie polecam zjadać wszystkich trufli na raz, gdyż daktyle i orzechy są dość kaloryczne, nawet jeśli są to zdrowe kalorie. 🙂 W […]

  • Kaloryczne grzeszki
  • Kajmakowy banoffee pie

    Z racji tego, że wczoraj był 30 września, czyli Dzień Chłopaka, stwierdziłam, że oprócz prezentu, muszę przyrządzić coś słodkiego mojemu łakomczuszkowi. Mój mężczyzna uwielbia banany, kajmak i bitą śmietanę, więc nie mogłam zrobić nic innego niż Banoffee Pie. Robiłam je już nie raz i jego przygotowanie za zabiera dużo czasu. Jest świetną alternatywą, kiedy przyjeżdżają […]

  • Ciasta
  • Jagielnik – sernik z kaszy jaglanej z mrożonymi owocami

    Serniki, jagielniki, tofurniki oraz wszystkie inne odmiany prawdziwego sernika mogłabym jeść na okrągło! Dlaczego? Nie jestem zwolenniczką ciężkich, przesłodzonych kremów na bazie masła, śmietanki, czy mascarpone, którymi zazwyczaj faszerowane są ciasta z mąki pszennej przemiału wyciągowego i kilogramów cukru. Owszem, od czasu do czasu chętnie skuszę się na maleńki kawałeczek takiego ciasta – bomby kalorycznej, […]

  • Ciasta
  • Czekoladowy nernik – sernik z nerkowców

    Będąc na diecie wegańskiej i mając ogromną ochotę na sernik, nie mogłam i nie chciałam tradycyjnie sięgać po jogurty i twaróg. Całe szczęście dieta wegańska jest na tyle niesamowita, że ogrom mięsnych i nabiałowych potraw można odtworzyć używając produktów, które nie są pochodzenia odzwierzęcego. Dzięki przejściu na tę dietę doceniłam smak warzyw, owoców oraz przypraw, […]

  • Ciasta
  • Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami

    Czy macie tak samo, że gdy nadchodzi Dzień Dziecka pozwalacie sobie na coś więcej niż jeden deser? Z moim mężczyzną już od trzech lat, tego dnia stosujemy legalny cheat day. Co prawda nie jest tak, że dzień rozpoczynamy w McDonald’sie, czy w KFC, śniadanko jemy normalne, zaś później idziemy na największą pizze z podwójną ilością […]

  • Placki i naleśniki
  • Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem

    Witam Was po dość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki przyszykowałam swojej wspaniałej mamusi torcik bezowy z budyniem herbatnikowym, sosem jeżynowym i sosem custard. Postaram się przedstawić Wam go w niedalekiej przyszłości, może z okazji Dnia Dziecka? 🙂 A […]