• Kaloryczne grzeszki
  • Peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem

    Z racji tego, że dwa dni temu obchodziłam urodziny – dałam się ponieść i nie pożałowałam sobie. Zrobiłam ciasto pełne kalorii i niesamowitego smaku! Nie ukrywam, że pewnie jeszcze nieraz je przyrządzę, lecz tylko na specjalne okazje. Koniecznie chciałam przygotować ciasto na bazie masła orzechowego, a połączenie z popcornem i solonym karmelem wydawało mi się […]

  • Niskokaloryczne
  • Szybkie gofry proteinowe FIT

    W weekend miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w festiwalu dla twórców blogowych – See Bloggers w Gdyni, gdzie brałam udział w wielu wspaniałych warsztatach kulinarnych, licznych prelekcjach oraz gdzie poznałam masę ciekawych i inspirujących mnie ludzi. Byłam uczestniczką już po raz trzeci, lecz nadal jest to dla mnie festiwal, gdzie wiele można się nauczyć. Niestety wszystko, […]

    Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia

    Uwielbiam wszystko, co słodkie.. ciasta, ciasteczka, desery. Bez nich świat nie miałby sensu!  Jednak, zamiast opychać się niezdrowymi słodyczami ze sklepu, czy ciastami z cukierni, których składu nie znamy, warto poświęcić parę chwil i przygotować coś samemu. Mamy wtedy pewność, co znajduje się w środku, a sam fakt przygotowania czegoś, co smakuje również innym – […]

    Śniadanie idealne – domowa granola waniliowa z jogurtem i musem malinowym

    Hej! Witam Was po dość długiej przerwie, za którą chciałabym również przeprosić.. Niestety przez ogrom obowiązków w pracy, multum egzaminów na obu kierunkach, pisanie pracy dyplomowej, egzamin zawodowy i obronę pracy dyplomowej nie miałam na nic czasu… Bloga brakowało mi bardzo. Zawsze jest to jakaś odskocznia od codziennych obowiązków. Lecz poprzez dużą ilość pracy, musiałam […]

  • Wielkanoc
  • Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko

    Wielkanoc tuż, tuż, więc wychodzę do Was z propozycją na pyszny sernik Pascha, który smakiem nie odbiega od tradycyjnej wielkanocnej paschy. Ciasto jest delikatne i kremowe, wypełnione po brzegi wspaniałymi bakaliami, które idealnie dodają słodyczy całemu sernikowi. Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy pieluchy […]

    Odchudzony deser Oreo w słoiczku

    Mimo ogromu spraw na głowie i niewielkiej ilości czasu wolnego, znalazłam chwilkę, by przygotować szybki i przepyszny deser Oreo z okazji urodzin mojego narzeczonego. Z tej okazji, z przyjemnością mogłam przygotować coś, czego nie będziemy jadać na co dzień. Coś, co zawiera więcej tłuszczu i cukru niż dania, które jemy każdego dnia. Coś, co sprzyja […]

  • Placki i naleśniki
  • Proste, bezglutenowe naleśniki buraczane z soku

    Uwielbiam naleśniki! Bezglutenowe, czy z glutenem, wegańskie, mięsne, na słodko, na słono, zapiekane, czy w postaci spaghetti lub tortu naleśnikowego. Moja miłość do nich pojawiła się już w dzieciństwie, kiedy każdego poranka mogłam poprosić mamę o ich usmażenie. Najbardziej lubiłam wersje z twarogiem i rodzynkami w środku oraz zapiekane z parówką i serem. Do dziś, […]

  • Desery
  • Zdrowe trufle Snickers bez cukru

    Dacie wiarę, że niemal identyczny smak Snickers’a możemy uzyskać używając tylko zdrowych produktów? Przy użyciu tylko kilku składników jesteśmy w stanie zrobić rewelacyjny, zdrowy deser bez dodatku cukru, który smakiem zachwyci wszystkich! Niestety, nie polecam zjadać wszystkich trufli na raz, gdyż daktyle i orzechy są dość kaloryczne, nawet jeśli są to zdrowe kalorie. 🙂 W […]

    Kajmakowy banoffee pie

    Z racji tego, że wczoraj był 30 września, czyli Dzień Chłopaka, stwierdziłam, że oprócz prezentu, muszę przyrządzić coś słodkiego mojemu łakomczuszkowi. Mój mężczyzna uwielbia banany, kajmak i bitą śmietanę, więc nie mogłam zrobić nic innego niż Banoffee Pie. Robiłam je już nie raz i jego przygotowanie za zabiera dużo czasu. Jest świetną alternatywą, kiedy przyjeżdżają […]

    Jagielnik – sernik z kaszy jaglanej z mrożonymi owocami

    Serniki, jagielniki, tofurniki oraz wszystkie inne odmiany prawdziwego sernika mogłabym jeść na okrągło! Dlaczego? Nie jestem zwolenniczką ciężkich, przesłodzonych kremów na bazie masła, śmietanki, czy mascarpone, którymi zazwyczaj faszerowane są ciasta z mąki pszennej przemiału wyciągowego i kilogramów cukru. Owszem, od czasu do czasu chętnie skuszę się na maleńki kawałeczek takiego ciasta – bomby kalorycznej, […]