Tatar z surowego łososia

Powiem Wam, że nie ma nic lepszego niż tatar z łososia. Często zamawiam go na przystawkę w restauracjach, a w domu przyrządzam go na specjalne okazje. Ostatnio był z nami podczas świąt wielkanocnych. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jednak mimo wszystko zasługuje na miano „ekskluzywnego”. Świetnie smakuje na kanapce, ale również jako samodzielna przystawka. Jeżeli lubicie łososia, ten przepis jest dla Was. Jeżeli nigdy nie próbowaliście łososia w tej postaci – nie zwlekajcie długo! 🙂

Mam dwie metody przygotowania tatara z łososia. Pierwszy – „tatar na już”, to drobne jego posiekanie. Drugi stosuję jednak, kiedy wcześniej wiem, że będę go przyrządzać. Filet z łososia umieszczam w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia, wtedy wyciągam go, ściągam z niego skórę i ścinam na tarce o dużych oczkach (wychodzi idealnie drobno posiekany). Zachęcam do wypróbowania obu metod.

Składniki na 6-8 porcji:
– 400g surowego, świeżego filetu z łososia
– 3 ogórki kiszone
– 2 szalotki
– 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)
– sok z 3/4 limonki lub 1/2 cytryny
– sól, pieprz, (ewentualnie Maggi)

Łososia bez skóry drobno siekamy lub ścieramy zmrożonego na tarce o dużych oczkach. Szalotki i ogórki kiszone drobno siekamy i łączymy z łososiem. Całość doprawiamy, dodajemy soku z limonki lub cytryny oraz oliwę. Delikatnie mieszamy do całkowitego wymieszania się składników. Jeżeli używaliśmy mrożonego łososia, warto odczekać 5-10 minut przed podaniem.
Smacznego!


Dodaj komentarz