Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch


Pogoda znów mało wakacyjna, szkoda. Dzisiaj idę do koleżanki mojej mamy, by zaprezentować jej, jak w prosty sposób przerzucić się na zdrowy tryb życia nie zmieniając nazbyt nawyków żywieniowych. Pokażę jej wiele ciekawych potraw i deserów, które można przygotować w parę chwil, a będą zdrowsze i pożywniejsze niż sklepowe wersje.

Dziś przepis na tartę na spodzie orzechowym z farszem z serków Bieluch, których termin ważności zbliżał się końca, więc trzeba było coś z nich wykombinować. Tarta jest płaska, nie rośnie, ale jest znakomita w smaku. Bardzo orzechowy spód łagodzi kwaskowaty, cytrynowy posmak kremu. Jest wyśmienita, choć banalna w wykonaniu. Forma o średnicy 25cm. Można również użyć o wiele mniejszej formy, automatycznie wydłużając czas pieczenia do „suchego patyczka”. Wychodzi ok. 10 porcji, jedna to ok. 200kcal.

Składniki na spód:
– 110g tartych orzechów włoskich
– 60g tartych migdałów
– 30g tartych orzechów laskowych
– 20g oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu

Jeżeli nie mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia i powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

Składniki na krem:
– 2 serki lekkie Bieluch (300g)
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 jajka
– sok i skórka z całej cytryny
*opcjonalnie: do posypania płatki migdałów

Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, z reszty wyciskamy sok i wrzucamy do malaksera wraz z resztą składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyciągamy spód z lodówki, wylewamy na niego krem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i pieczemy 35 minut. Możemy posypać płatkami migdałów. 
Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 11

  1. tarty są przepyszne, a jeszcze z dodatkiem karmelu mniam 🙂

    Zapraszam na Naszego Bloga

  2. Agata napisał: Odpowiedz

    spód jest świetny! 🙂

  3. musiało fantastycznie smakować 🙂

  4. Maria napisał: Odpowiedz

    No cudna tarta. Super,ze spod taki orzechowy. Moje klimaty:-). Kolejny przepis do wyprobowania. A placuchy super,super smaczne. I nie rozpadaly sie;-).

  5. Olga Pi napisał: Odpowiedz

    Świetny pomysł!

  6. świetne ciacho!

  7. wedelka napisał: Odpowiedz

    Fajna 🙂 Bardzo mi się podoba 🙂

  8. Świetny pomysł na spód ♥ Uwielbiam ciacha, które są jednocześnie pyszne i zdrowe ♥

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

  9. Serniczkowy twór 🙂

  10. Kiki napisał: Odpowiedz

    Ten cytrynowy krem bardzo do mnie przemawia. Mniam! 🙂 <3

  11. klaudyna napisał: Odpowiedz

    Jestem w trakcie oczekiwania jak wystygnie,dodalam łyżkę stewii do masy,a ciacho polalam lekko biała czekolada, Super. Dla mnie było troszkę za malo słodkie jak na deser. Próbuje innych przepisów z tej strony.

Dodaj komentarz