Szybki torcik kakaowy z bananami i kremem z masła orzechowego

W związku z moimi wczorajszymi urodzinami postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował mi i mojej rodzince. Zapraszam na kawałek! 🙂

Składniki na biszkopt:
– 120g mąki pszennej
– 4 jajka, o temp. pokojowej
– 80g cukru
– 50g erytrolu
– 20g kakao
– 1 łyżeczka cukru cynamonowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Składniki na krem:
– 200g mascarpone
– 150g masła orzechowego
– 100g śmietanki 30%, schłodzonej
Dodatkowo:
– 4 figi
– 2 banany
– kawa rozpuszczalna do nasączenia biszkoptu

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna i puszysta. Następnie, stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru, erytrolu i cukru cynamonowego. Cały czas miksując, dodajemy po kolei po jednym żółtku. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao dodajemy porcjami, delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy o śr. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i pozostawiamy biszkopt na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągamy go, oddzielamy nożem od formy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, całkowicie studzimy.
KREM: W misie miksera umieszczamy masło orzechowe i mascarpone. Miksujemy do połączenia i powstania gładkiego kremu. Śmietankę ubijamy i dodajemy do kremu orzechowego, delikatnie mieszamy.
TORT: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy mocną kawę rozpuszczalną, studzimy i nasączamy biszkopt za pomocą łyżki na całej powierzchni. Banana kroimy na plastry. Na pierwszym blacie rozprowadzamy 1/3 kremu, układamy na nim plastry banana i przykrywamy kolejną 1/3 kremu. Na wierzch kładziemy drugi blat, nakładamy resztę kremu i układamy cząstki fig. Schładzamy i podajemy.
Smacznego!

Dodaj komentarz