Szybka jaglanka z płatków jaglanych

Poprzedni wieczór uważam za bardzo udany! Uwielbiam spontany, ale wczorajszy był jednym z lepszych. Wracając samochodem z praktyk, stojąc w małym korku, minęło mnie z pięciu rolkarzy… Przypomniało mi się, że już kolejny rok zabieram się do kupienia rolek. Wróciłam do domu, zjadłam późną kolację i 30 minut przed zamknięciem sklepu stwierdziłam, że muszę w końcu je nabyć. Pojechałam czym prędzej do Decathlonu, kupiłam je i od razu po powrocie, po godzinie 21, wybrałam się na przejażdżkę i wróciłam chwilę przed północą. Nie ma nic lepszego na dobry sen niż wysiłek na świeżym powietrzu. Wczorajszy wieczór był wprost idealny do jazdy i dzisiaj na pewno to powtórzę!
Kiedyś nie wyobrażałam sobie początku dnia z owsianką, lecz kiedy kilka razy ją przyrządziłam, wszystko się odmieniło i teraz dzień bez owsianki mógłby się nie zaczynać! Każdy ma swój sposób na owsiankę, czy to z płatków owsianych, ryżowych, gryczanych, czy jaglanych i ma swoje ulubione dodatki, aczkolwiek dziś, chciałabym zaproponować Wam całkowicie podstawową wersję z płatków jaglanych z którą możecie zrobić wszystko. Spróbujcie 🙂

Składniki na 1-2 porcje:
– 500ml mleka (owsianego, sojowego, krowiego, lub 250ml wody + 250ml mleka)
– 50-60g płatków jaglanych
*opcjonalnie: coś do dosłodzenia

Dodatki:
– banan
– cynamon
– syrop klonowy
– gorzka czekolada

W garnuszku umieszczamy mleko (lub mleko z wodą), płatki jaglane i ewentualnie jakiś słodzik. Gotujemy przez ok. 15 minut, aż staną się miękkie, ciągle mieszając i pilnując by płatki nie opadły na dno i się nie przypaliły. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2 minuty. Zajadamy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


 MJ.

7 Replies to “Szybka jaglanka z płatków jaglanych”

  1. Mógłbym jeść codziennie 😀

  2. Uwielbiam ją na śniadanie!

  3. Prosto a jak smacznie 😉

  4. A ja tak dawno nie jeździłam na rolkach… Fajna jaglanka 🙂

  5. Wygląda cudownie! Nigdy nie jadłam płatków jaglanych 🙂

  6. Uwielbiam takie smaczne słodkie śniadania! 🙂

Dodaj komentarz