Szarlotka z budyniową pianką i kruszonką


Za oknem już jesienna aura, więc pora na szarlotkę! Szarlotki razem z sernikami to moje ulubione ciasta, a Wy jakie lubicie najbardziej? W szarlotkach uwielbiam, gdy w cieście dominuje ogromna ilość kwaśnych jabłek, natomiast w sernikach, gdy masa serowa jest jedwabiście gładka i rozpływa się w ustach. Dlatego mam dziś dla Was przepis na szarlotkę pełną jabłek z jedwabiście gładką i delikatną budyniową pianką. Ciasto samo w sobie jest bardzo proste w wykonaniu, choć na takie nie wygląda. Zaskoczcie bliskich swoim kulinarnym talentem i przyrządźcie im to wspaniałe ciasto! 🙂

Składniki na spód:
– 170g mąki pszennej lub żytniej 720
– 125g zimnego masła
– 1 łyżka erytrolu
– 3 żółtka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
– 1,3kg kwaśnych jabłek
– 2 łyżki erytrolu
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Składniki na budyniową piankę:
– 5 białek
– 100g cukru pudru lub erytrolu w pudrze
– 14g cukru waniliowego (opcjonalnie)
– 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
– 1/2 szklanki oleju (100ml)
Dodatkowo: cukier puder lub erytrol w pudrze

SPÓD: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zimne masło i siekamy nożem do chwili, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, erytrol i szybko zagniatamy (lub wyrabiamy w malakserze). Jeżeli ciasto będzie zbyt sypkie – dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto dzielimy dwie części (na 60% i 40%), każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy. Formę o wymiarach 27 x 20 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy ścieramy na tarce większą część spodu (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy przy brzegach. Podpiekamy na złoty kolor przez około 18 minut w 190 stopniach.
MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i umieszczamy w garnku. Dodajemy erytrol, sok z cytryny, cynamon i mieszamy. Całość podgrzewamy, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia się jabłek i odparowania soku. Na koniec całość oprószamy przesianą skrobią, mieszamy i studzimy.
BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier/erytrol i cukier waniliowy (jeśli go używamy), cały czas ubijając. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas ubijając, by dobrze się rozpuścił. Olej wlewamy cienką strużką, nie przerywając ubijania.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową i wyrównujemy. Następnie na wierzch wylewamy budyniową piankę, a na nią ścieramy resztę zamrożonego spodu (40%). Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub erytrolem w pudrze.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Iwona napisał: Odpowiedz

    pyszności!

Dodaj komentarz