Śniadaniowe babeczki z płatków owsianych (wegańskie)

babeczki-sniadaniowe2
Dawno nie było mnie tutaj. Wszystko przez natłok obowiązków, chroniczne zmęczenie wywołane niskim ciśnieniem, jesienną szarugą i późnym chodzeniem spać. Lecz teraz, wyspana i naładowana pozytywną energią, wracam do Was z kolejnymi, wspaniałymi i zdrowymi przepisami! Na mój powrót, chciałabym zaproponować Wam babeczki z płatków owsianych, które świetnie sprawią się na pierwsze, czy drugie śniadanie, ale również jako zdrowy i pożywny deser. Przepis jest prosty, a zarazem niezwykle smaczny, spróbujcie! 🙂

Składniki:
– 200g płatków owsianych
– 200ml wody
– 150ml mleka sojowego (lub krowiego, innego roślinnego)
– 100ml wody kokosowej (lub zwykłej wody)
– 50g nerkowców (lub mieszanki orzechów)
– 20g rodzynek
– 20g suszonej żurawiny/mango/moreli
– 15g otrębów owsianych
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżka syropu klonowego/miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta gałki muszkatołowej

Wody, mleko, płatki i otręby gotujemy chwilę na małym ogniu, aż płatki napęcznieją i masa zgęstnieje. Nerkowce siekamy na mniejsze kawałeczki. Jeżeli używamy mango lub moreli, kroimy je również na mniejsze kawałki). Wszystkie składniki dodajemy do napęczniałych płatków, mieszamy i przekładamy masę do silikonowych foremek lub papilotek. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy i zajadamy.
Smacznego!
babeczki-sniadaniowe

babeczki-sniadaniowe4

babeczki-sniadaniowe5

Komentarzy: 12

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Mogę chociaż jedną a najlepiej dwie ? 😀

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Oczywiście! Zapraszam 🙂

  2. KreoVita napisał: Odpowiedz

    Dobra opcja dla osób, które nie lubią tradycyjnej owsianki. Babeczki wyglądają na bardzo smaczne i sądząc po składnikach wiem, że takie są. Może pominęłabym rodzynki bo nie lubię, ale przetestuję:)

  3. Jaglusia napisał: Odpowiedz

    Pysznie wyglądają. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

  4. Natalie napisał: Odpowiedz

    Cudowny pomysł 🙂

  5. zjadłabym z dużą chęcią;)

  6. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Takie zdrowe babeczki idealne, a pogoda ah wykańcza

  7. Megly napisał: Odpowiedz

    To by dopiero była rozpusta jeść na śniadanie babeczki. No poezja! 🙂 Piszę się na to. W dodatku smaczne, owsiane. Doskonałe! Super, że w wersji wegańskiej. Wegańskie pyszności ostatnio jakoś wybitnie do mnie przemawiają. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  8. Bardzo smakowite przepisy! Obserwuję i zapraszam do siebie na bloga nie-kulinarnego 🙂 https://inspiringsessions.blogspot.com

  9. Dominika napisał: Odpowiedz

    Cześć 🙂 Trafiłam dzisiaj na Twojego bloga szukając przepisu na babeczki z buraków i oszalałam! Mam ochotę zrobić wszystko haha. Na prawdę super blog i wszystko wygląda bardzo smacznie! Na szybko zrobiłam babeczki z tego przepisu, ale z orzechami laskowymi i rodzynkami, bo nie miałam nic innego w domu, wyszły super 🙂 Na pewno skorzystam z nie jednego przepisu 🙂 Tak trzymaj! Pozrawiam 🙂 #teamgumed 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ojej jak mi miło! Próbuj wszystkiego i daj znać jak wyszło <3. Buziaki dla koleżanki z uczelni! 🙂

  10. Marlena napisał: Odpowiedz

    Właśnie przed chwilką zrobiłam babeczki według Twojego przepisu i są MEGA!
    Bardzo smaczne i proste w wykonaniu 🙂

Dodaj komentarz