• Mięso i ryby
  • Najlepszy babciny pasztet domowy

    Kiedyś nie przepadałam za pasztetem… Dopiero kiedy parę lat temu na święta spróbowałam pasztetu mojej babci, zaczęłam zastanawiać się dlaczego nie zrobiłam tego wcześniej? Nie ma nic lepszego niż babciny pasztet! Teraz zaczęłam przygotowywać go sama i wychodzi wyśmienicie. Wszyscy w domu się nim zajadamy, tak jak i moi znajomi, którzy mieli okazję go spróbować. […]

  • Śniadanie
  • Tofucznica z cebulką i koperkiem – jajecznica z tofu

    Dziś znów uśmiecham się do wegan! Będąc weganką tęskniłam do wielu smaków… między innymi do jajecznicy. Przygotowanie wegańskiej tofucznicy to nic trudnego, a w smaku naprawdę świetnie odwzorowuje oryginał. Jej przyrządzenie zajmuje dosłownie parę minut i również możecie do niej wrzucić co tylko chcecie. Ja dziś proponuję dość klasyczną wersję. By tofucznica była bliższa tradycyjnej […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Bardzo chrupiąca granola z kaszą gryczaną i kakao

    Nie ma to jak domowa granola! Na moim blogu znajdziecie wiele propozycji na granole (linki zamieszczam poniżej), lecz tym razem mam coś nietypowego. Otóż granolę z kaszą gryczana – baaaardzo chrupiącą i niezwykle smaczną. Granole świetnie sprawdzają się na pierwsze i drugie śniadanie, a również jako dodatki do deserów. Pamiętajcie, że te domowe są zdrowsze […]

  • Placki i naleśniki
  • Bezglutenowe placki bananowe FIT

    Placki, placuszki… uwielbiam! Na słodko i na słono, mogłabym jeść je codziennie! Świetnie sprawdzają się jako przekąski na imprezie, jako posiłek do lunchboxu, czy na śniadanie. Dlatego dziś mam dla Was przepis na bezglutenowe placki bananowe, których przygotowanie jest szybkie i proste. Z przepisu wychodzi około 10 placków, przy zasadzie 1 łyżka – 1 placek. […]

  • Desery
  • Zapiekane tosty francuskie z czereśniami

    Właśnie wróciłam ze wspaniałych wakacji w Grecji, gdzie byłam na Krecie. Cudowna wyspa, wspaniałe miasto Agia Pelagia i rewelacyjny hotel ze wspaniałym jedzeniem oraz… Aperol Spritz w all in, czy mogłoby być lepiej? Wątpię! W końcu wypoczęłam, naładowałam akumulatory i mogę znów wracać do pracy. Szkoda, że zawsze wszystko, co fantastyczne i przyjemne tak szybko […]

  • Śniadanie
  • Omlet ziołowy z ogórkiem i rzodkiewką BEZ MĄKI

    Z okazji pierwszego dnia lata mam dla Was przepis na przepyszny letni omlet ziołowy z ogórkiem, rzodkiewką i twarogiem, który nasyci nawet największego łasucha! 🙂 Przed Wami ciężki dzień? Ten przepis sprawdzi się idealnie. Przepis jest prosty w wykonaniu, nie zawiera mąki i świetnie sprawdzi się jako białkowo-tłuszczowe śniadanie, nawet dla osób na diecie ketogennej. […]

  • Placki i naleśniki
  • Bezglutenowe placki z borówkami FIT

    Witam Was serdecznie po przerwie! Dużo pracy i ogrom obowiązków nie pozwolił mi bywać tutaj za często, ale mam nadzieję, że nadrobię zaległości! Wczoraj odbyła się międzynarodowa konferencja w której miałam zaszczyt uczestniczyć i wystąpić wraz ze swoimi wynikami badań naukowych. Było dużo stresu, ale pierwsze koty za płoty.. teraz będzie już tylko lepiej! Dzisiaj […]

  • Pasty na kanapkę
  • Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem

    Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a większość z nas już zastanawia się nad tym, co przygotować na świąteczny stół. Z racji tego, że ostatnio cierpię na deficyt czasu i przypuszczam, że większość z Was też ma go za mało – chciałabym przedstawić Wam błyskawiczny przepis na pastę jajeczną. Świetnie sprawdzi się ona na wielkanocnym stole […]

  • Ciasta
  • Pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze śliwkami

    Nie ma to jak cieplutkie, świeżutkie ciasto drożdżowe ze szklanką zimnego mleka… idealne na śniadanie, czy deser, a nawet posiłek do pracy, szkoły. Oczywiście, najlepiej z dużą ilością słodkiej kruszonki! Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki, to z przyjemnością chciałabym zachęcić Was do wypróbowania pełnoziarnistej wersji ciasta drożdżowego z podwójną ilością kruszonki. Ponadto ciasto z tego przepisu […]