• Domowe przetwory/dodatki
  • Dżem bananowy z wanilią bez cukru

    Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich znajomych lub nadać innego smaku swoim daniom – musicie przyrządzić dżem bananowy! Nie ma nic prostszego. Jego nietypowy smak idealnie komponuje się z naleśnikami, owsiankami, omletami, placuszkami.. ze wszystkim! Jeżeli jesteście (tak samo jak ja) fanami smaku bananów – ten dżem jest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa […]

  • Przekąska
  • Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą

    Przez taką pogodę, jaką mamy za oknem, nie chce mi się za długo przesiadywać NAWET w kuchni. Wtedy najchętniej, przygotowuję dania gotowe w mig, bez kombinowania. Jednym z takich dań, jest świetna przekąska – grzanki z wędzoną makrelą. Robi się je bardzo szybko, a smakują fenomenalnie. Pierwszy raz spróbowałam ich z moim mężczyzną w rewelacyjnej […]

  • Śniadanie
  • Śniadanie idealne – domowa granola waniliowa z jogurtem i musem malinowym

    Hej! Witam Was po dość długiej przerwie, za którą chciałabym również przeprosić.. Niestety przez ogrom obowiązków w pracy, multum egzaminów na obu kierunkach, pisanie pracy dyplomowej, egzamin zawodowy i obronę pracy dyplomowej nie miałam na nic czasu… Bloga brakowało mi bardzo. Zawsze jest to jakaś odskocznia od codziennych obowiązków. Lecz poprzez dużą ilość pracy, musiałam […]

  • Śniadanie
  • Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS

    Dobry sprzęt w kuchni to podstawa kulinarnego sukcesu. Jakże często po nieudanej próbie wykonania „sprawdzonego” przepisu – zarzucamy go mając żal do swoich umiejętności? Czasami powodem jest po prostu niedobrany sprzęt… Z ciekawością podjęłam się ocenić walory techniczne patelni tytanowej WOLL serii Saphir Lite. Zanim jednak zaczęłam na niej kulinarne eksperymenty zajrzałam na stronę internetową Firmy […]

  • Desery
  • Jaglane Kinder Country w słoiczku

    Od dziecka uwielbiam smak batonika Kinder Country! Jednakże nie ma on idealnego, zdrowego składu… więc, co powiecie na odtworzenie tego smaku we własnej kuchni? Bez użycia mleka w proszku, tłuszczu palmowego i dużej ilości cukru, a przy użyciu królowej kasz – kaszy jaglanej. Deser powala na kolana, a smakiem dorównuje znanemu batonikowi. Spróbujcie! Składniki na […]

  • Bezglutenowe
  • Granola jabłkowa z orzechami

    Domowa granola to jedno z lepszych wynalazków w mojej kuchni. Świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie w duecie z jogurtem, jako chrupiąca przekąska między posiłkami, czy z owocami w formie deseru. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a starcza na długo, mi mniej więcej na 2-3 tygodnie. Smakuje świetnie i wykonana jest tylko ze zdrowych […]

  • Desery
  • Orzechowy budyń jaglany z owocami FIT

    Co powiecie na kolejny wyborny, szybki i prosty przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej?  Na moim blogu znajdziecie przepis na podstawową wersję budyniu jaglanego, dziś jednak proponuję budyń w wersji orzechowej z gorzką czekoladą i owocami. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet przekąskę między posiłkami. A sekretem na idealnie gładki i delikatny […]

  • Bezglutenowe
  • Najlepsze zdrowe batony musli FIT

    Witam Was po dość długiej przerwie! Z racji moich licznych wyjazdów w ostatnim czasie, miałam dość mało wolnego czasu i zaniedbałam Was. Lecz moim postanowieniem noworocznym jest dbanie o Was i o bloga jeszcze bardziej niż w poprzednim roku. Mam nadzieję, że nadal będziecie tak licznie przybywać i czerpać dalsze inspiracje w prowadzeniu zdrowego życia. […]

  • Śniadanie
  • Żytnie tosty francuskie z serem i szynką

    Prawdopodobnie po Świętach Bożego Narodzenia zostało Wam trochę niezjedzonego chlebka. Żytnie tosty francuskie mogą być świetnym pomysłem na jego wykorzystanie, ale również świeży chlebek świetnie się nada. Przyznam się szczerze, że od zawsze jadłam tosty francuskie w wersji na słodko, lecz tym razem stwierdziłam, że muszę w końcu spróbować w wersji na słono i… stwierdzam, […]