• Ciasta
  • Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką

    Czy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły, czy pracy. Ponadto, użycie płatków migdałowych do kruszonki sprawia, że całość przyjemnie chrupie i […]

  • Śniadanie
  • Omlet francuski z serem i szynką

    Nie wiem jak Wy, ale ja często popadam w śniadaniową rutynę. Kiedy tylko jakieś danie mi zasmakuje to potrafię przyrządzać je każdego poranka przez długi-niedługi okres czasu. Wychodzę z założenia, że nie mam czasu wymyślać sobie śniadań każdego poranka i denerwować się, jeśli coś pójdzie nie tak. Wolę zrobić coś, co wyjdzie i na pewno […]

  • Śniadanie
  • Jajka zapiekane w awokado FIT

    Dzisiejszy przepis to niecodzienna alternatywa dla śniadania z wykorzystaniem jajek. Osobiście jestem zwolenniczką śniadań na słono, więc zazwyczaj rankami na stole pojawiają się właśnie jajka. Uwielbiam jajecznice, jajka na twardo, na miękko, sadzone, ale jajka zapiekane w kokilkach lub w awokado to po prostu śniadanie mistrzów. Kiedy z rana nigdzie się nie spieszę to pozwalam […]

  • Desery
  • Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem

    Ostatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru […]

  • Ciasta
  • Ciasto z komosy i twarogu z orzechami FIT bez mąki, cukru i tłuszczu

    Długo zastanawiałam się nad tym, czy to jeszcze ciasto, czy już zapiekanka z komosy ryżowej? Postanowiłam, że zostanę przy cieście, ale Wy nazywajcie to jak chcecie. 🙂 Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste i w dodatku nie potrzebujemy żadnej mąki, żadnego tłuszczu (oprócz tego, którego użyjemy to natłuszczenia formy) i żadnego cukru – zamiast niego […]

  • Desery
  • Wegańskie gofry z 3 składników FIT

    Z czym kojarzy Wam się lato, wakacje i morze? Może z goframi? Jeśli tak, to mam dla Was genialny przepis! Jestem pewna, że nigdzie nie znajdziecie prostszego przepisu, który może być wegański, a jeśli znajdziecie bezglutenowe płatki owsiane to również bezglutenowy. Mimo swej prostoty gofry te są niezwykle sycące, więc śmiało mogą stanowić samodzielny posiłek. […]

  • Placki na słono
  • Żytnie placki ze zsiadłego mleka z pesto z natki marchewki

    Zsiadłe mleko w mojej kuchni pojawia się bardzo rzadko. Chyba stanowczo za rzadko. Placki, które mam zaszczyt dziś Wam zaproponować są nie do podrobienia i nie wyjdą tak świetnie bez ich głównego składnika – zsiadłego mleka. Powiedzcie mi sami, jakie placki lubicie najbardziej? Napompowane i puchate, czy oklapłe kapcie? Jestem pewna, że większość z Wam […]

  • Placki na słodko
  • Pełnoziarniste placki z ricotty z pieczonym rabarbarem FIT

    Dzisiaj kolejny przepis poświęcony laskom rabarbaru, które powoli znikają z półek. Tym razem jednak w wersji pieczonej, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do placków, naleśników, czy owsianek. Moja dzisiejsza propozycja na placki z pieczonym rabarbarem to idealny pomysł na śniadanie, czy deser, ale również jako posiłek do pracy. Rewelacyjnie smakują na ciepło i na […]

  • Desery
  • Gofry owsiano-kokosowe z borówkami i śmietaną z ricotty FIT

    Wakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza wersja rozkochała w sobie wszystkich, nie tylko dlatego, że jest bezglutenowa i bez dodatku tłuszczu oraz cukru. To dodatek „śmietany” z ricotty zrobił robotę i sprawił, że to chyba […]